Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Bellen vertellen hoe we sneller kunnen zwemmen

Met behulp van het bellensysteem kan de stroming gevisualiseerd worden en kunnen de voortstuwings- en weerstandskrachten in het zwemmen beter begrepen worden. Foto: Jos Jansen.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Bellen vertellen hoe we sneller kunnen zwemmen

Gepubliceerd: 1 June 2016 10:57

Zwemmen is altijd een belangrijke tak van sport geweest in Nederland. Ook wereldwijd gezien is het een van de grotere atletische sporten. Er wordt veel gedaan om nieuwe records neer te zetten. Het bestuderen van zwemmen (sporten in het algemeen) is multidisciplinair. Er wordt veel onderzoek verricht op het gebied van biomechanica en fysiologie. In het project ‘Optimalisatie van voortstuwing door en over water’ aan de TU Eindhoven [1] wordt het zwemmen bestudeerd vanuit een hydrodynamische invalshoek met behulp van vertrouwde technieken uit de stromingsleer. Door visualisatie van de stroming kunnen we de voortstuwings- en weerstandskrachten in het zwemmen beter gaan begrijpen.

Auteurs: Josje van Houwelingen, Willem van de Water, Rudie Kunnen, GertJan van Heijst en Herman Clercx

Lees het volledige artikel in het juninummer van het NTvN.