Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Albert Einstein en Fritz Haber, een vreemde vriendschap? (I)

Haber (links) en Einstein voor Habers Laboratorium. Foto: Credit: Archiv der Max-Planck-Gesellschaft, Berlin-Dahlem.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Albert Einstein en Fritz Haber, een vreemde vriendschap? (I)

Gepubliceerd: 1 August 2016 15:39

Albert Einstein en Fritz Haber stonden in een aantal belangrijke zaken diametraal tegenover elkaar. Geloof, wetenschapsbeoefening, omgaan met autoriteit, dienstplicht, patriotisme: dat wat de ene verfoeide werd door de ander geprezen. Hoe kan het dan zijn dat zij vrienden voor het leven waren? Deel 1 van een tweeluik.

Clara’s zelfmoord
“Mevrouw Haber schoot zichzelf twee weken geleden dood”, schreef Albert Einstein zonder verder commentaar in mei 1915 vanuit Berlijn aan zijn vrouw Mileva die gescheiden van hem in Zürich leefde. Dit bericht moet Mileva geschokt hebben. In de korte tijd dat zij samen met Einstein in Berlijn woonde, vond zij in Clara Haber-Immerwahr een zielsverwante. Beiden voelden zich door hun echtgenoten gefnuikt in hun ambities. Zij werden veroordeeld tot een traditioneel bestaan als huisvrouw, met verbittering als resultaat. Clara Haber, die als eerste vrouw en bovendien magna cum laude promoveerde in de scheikunde aan de universiteit van Breslau (nu Wroclaw), schreef in 1909: “Wat Fritz heeft gewonnen de afgelopen acht jaar, dat – en veel meer – heb ik verloren en wat mij rest vervult mij met de diepste misnoegdheid”.

Auteur: Erik Lagendijk

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.