Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

KM3NeT: een telescoop op de bodem van de zee

Impressie van de KM3NeT-detector.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

KM3NeT: een telescoop op de bodem van de zee

Gepubliceerd: 1 August 2016 15:51

Op de bodem van de Middel­landse Zee wordt een enorme detector gebouwd om, dwars door de Aarde heen, neutrino’s uit het heelal te gaan bestuderen. De weten­schappelijke en technische uitdagin­gen liegen er niet om. Op het Nikhef in Amster­dam, het NIOZ op Texel en CART in Groningen worden grote bijdragen geleverd aan dit ambitieuze internati­onale project.

De KM3NeT- (dat staat voor kubieke kilometer neutrinotele­scoop) detector zal een relatief nieuwe manier bieden om astronomie te be­drijven en zo meer te weten te komen over de meest energetische objecten in het heelal. Tegelijkertijd zullen we met deze detector onze kennis over de deeltjesfysica van de neutrino’s zelf vergroten. Neutrinodetectie vergt enorm grote detectievolumes die niet in een laboratorium passen. De detector zal enkele kubieke kilometers groot worden.

Auteur: Aart Heijboer 

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.