Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Water hameren

Cartoon: Martijn van Roovert.

NTVN 85-06

Het juninummer is uit

Metabiomaterialen

In het artikel 'Metabiomaterialen: van strikjes tot zeepfilms en origami' vertellen Sebastien Callens en Amir Zadpoor over hun onderzoek naar metabiomaterialen. Dit zijn metamaterialen die specifiek ontworpen zijn voor biomedische doeleinden, zoals voor het vervangen van ziek of defect weefsel. Foto: Marieke de Lorijn

Vorige Volgende

Artikel

Water hameren

Gepubliceerd: 1 oktober 2017 13:00

U kent het vast wel: een flinke knal in het waterleidingwerk bij het plotseling dichtdraaien van een kraan of het sluiten van een waterklep in een wasmachine. Dit verschijnsel – waterslag (of water hammer in het Engels) – doet zich niet altijd voor, de ene kraan is er gevoeliger voor dan de andere. Op den duur kan het echter beschadigingen aan het leidingwerk opleveren, vandaar dat doe-het-zelfwinkels waterslagdempers verkopen. De knal heeft echter niets met water te maken, maar alles met druk en daarom heeft de ingenieur het over een pressure surge: een zeer snelle toename van de druk in het leidingwerk, tot wel vele malen de gewone leidingdruk. Op industriële schaal, met industriële stroomsnelheden heeft waterslag (het medium is nu eenmaal meestal water) tot enorme catastrofes geleid. Googel maar eens op ‘waterhammer disaster’. Het blijkt verbazingwekkend simpel om de hoogte van de druktoename uit te rekenen op basis van de wetten van Newton en wat gezond verstand.

Auteur: Menno van Dijk.

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van het NTvN.