Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De sympathie van twee slingeruurwerken

NTvN 84-06

Het juninummer is uit!

Het Tycho Brahe museum

In het juninummer een uitgebreid artikel over het leven van de Deense astronoom Tycho Brahe. Foto: Roeland Boot.

Vorige Volgende

Artikel

De sympathie van twee slingeruurwerken

Gepubliceerd: 1 februari 2017 14:00

Synchronisatie is een van de meest intrigerende (natuur)verschijnselen. Het kent, zowel bij mens als dier, tal van verschijningsvormen. Een voorbeeld van bewuste synchronisatie vormen de violisten die in een orkest gezamenlijk Beethovens vioolconcert spelen. Voorbeelden van onbewuste synchronisatie zijn de sierlijke beweging van een school vissen of het synchroon vuren van neuronen en pacemakercellen [1]. Dit artikel behandelt een speciale vorm van synchronisatie, namelijk Huygens’ synchronisatie van slingeruurwerken. In het bijzonder wordt een historisch overzicht van de ontdekking van het fenomeen en ontwikkelingen in de tegenwoordige tijd gepresenteerd.

Auteurs: Henk Nijmeijer en Jonatan Pena Ramirez.

Lees het volledige artikel in het februarinummer van het NTvN.