Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Winnaars 23e NTvN-Prijsvraag

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Winnaars 23e NTvN-Prijsvraag

Gepubliceerd: 1 March 2017 14:00

De NTvN-prijsvraag heeft dit jaar negen inzendingen opgeleverd. De inzendingen waren alle van hoge kwaliteit, met als gevolg dat de jury in eerste instantie erg verdeeld was over de klassering. De verhalen over de verschillende promotieonderzoeken waren helder geschreven. Wel viel als algemene trend te bespeuren dat de popularisering van het onderzoeksonderwerp vaak ten koste ging van het uitleggen van de details. De jury betreurde het dat soms interessante informatie en uitleg verloren waren gegaan in een poging het toch vooral niet te moeilijk te maken. Van de lezers van het NTvN mag toch verwacht worden dat ze elementaire natuurkundige begrippen kennen en uitleg willen over de specifieke vaktermen, en zo niet, dat zij zelf de afweging maken een complexe passage als gegeven te accepteren.

In dit opzicht viel het met de derde prijs bekroonde artikel van Roel Andringa, getiteld De centrale rol van de Newton-potentiaal positief uit de toon. Andringa beschrijft in heldere termen een ingewikkeld onderwerp, zonder daarbij de details uit de weg te gaan. De jury miste wel een schets waarbij duidelijk wordt of de resultaten van dit onderzoek − een nieuwe afleiding van een bestaande theorie − ook tot nieuwe fysische inzichten leiden.

De tweede prijs gaat naar Jolijn Onvlee, voor haar artikel Molecuulbotsingen ontrafeld. Hoewel in dit artikel de details soms best wat verder uitgewerkt mogen worden, weet de auteur duidelijk te maken wat het belang van het door haar gedane onderzoek is. De jury had het liefst nog een wat scherper geformuleerde implicatie van het experimentele werk voor de molecuulfysica gezien.

De winnaar schreef een artikel met een echte kop en staart. Stefan Jansen weet de lezer in zijn artikel Radio voor de massa vanaf de eerste zin mee te slepen in zijn onderzoek. Hoewel het artikel – net als de meeste andere – wat aan diepgang zou kunnen winnen, weet Jansen de lezer tot aan het eind geïnteresseerd te houden met een verhandeling over hoe de aard en herkomst van kosmische deeltjes aan een atmosferische radiogolfsignatuur te herleiden zijn. Zo brengt hij niet alleen Radio voor de massa, maar breekt hij ook het onderzoeksveld van kosmische straling open voor de lezers. 

Joost Bakker, Claud Biemans, Eduard Driessen, Richard Engeln en Henk Vrielinck
Jury van de NTvN-Prijsvraag