Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Maakt grafeen zijn belofte waar?

Illustratie: Dreamstime, © Sakkmesterke.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Maakt grafeen zijn belofte waar?

Gepubliceerd: 1 September 2018 13:00

Een nieuwe vorm en een nieuw format! Vanaf heden belichten we elke maand een ander thema. Deze keer hebben we gekozen voor grafeen. Hoe is het materiaal ontdekt en wat zijn momenteel de toepassingen? In de volgende artikelen vindt u het antwoord:

  • Geschiedenis van grafeen
    Uli Zeitler geeft een historisch overzicht van de ontdekking van grafeen en vertelt hoe het materiaal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld.

  • Onderzoek naar grafeen
    Door het stapelen van atomaire lagen in zogenoemde vanderwaalsheterostructuren kunnen unieke nieuwe materialen en schakelingen gemaakt worden, die gebruikmaken van de elektronspin. Talieh Ghiasi en Bart van Wees laten zien hoe ze die elektronspin kunnen sturen in een heterostructuurschakeling gemaakt van een enkele laag grafeen ingeklemd tussen atomaire lagen van een tweedimensionale halfgeleider en een isolator.

  • Toepassingen van grafeen
    Sten Vollebregt, Jos Giesbers en Johan Klootwijk geven een beeld van het fabricageproces van grafeen en laten een aantal meer en minder succesvolle potentiële grafeentoepassingen de revue passeren.