Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Schilderen met meteorietenstof

Radiant, Nicky Assmann, 2015, foto: Aad van Hoogendoorn. Solo expositie Radiant - Nicky Assmann, TENT Rotterdam.

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

Schilderen met meteorietenstof

Gepubliceerd: 1 July 2019 10:58

Het is vaak even zoeken, maar bij een bezoek aan museum of galerie kun je zomaar ineens te maken krijgen met natuurkundige verschijnselen in schilderijen, foto’s of sculpturen. Soms springen ze in het oog, soms heb je als kijker aanwijzingen nodig. In dit artikel is een heel kleine greep bijeengebracht uit het werk van relatief jonge Nederlandse of in Nederland werkende kunstenaars die hun sporen al dik verdiend hebben.

Auteur: Debora van Galen Last

Wetenschap en kunst is in. De KNAW heeft de Akademie van Kunsten toegevoegd. Het Mondriaanfonds, de grootste kunstsubsidiegever in Nederland, heeft er een aparte doelgroep van gemaakt bij aanvragen en er bestaat sinds enige jaren een studie Technische Kunstgeschiedenis die zich intensief met onderzoek van kunstwerken bezighoudt. De mensen lopen te hoop voor het innovatieve design van onder andere Daan Roosegaarde, Iris van Herpen en Studio Drift dat wordt ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers. Ook verschijnen er regelmatig artikelen over de overeenkomsten (en verschillen) tussen kunstenaars en wetenschappers. Die trend van verwetenschappelijking van kunst zet ook door op de kunstopleidingen. Waar eerst de Bachelor of Art (BA) en Master of Art (MA) werden ingevoerd zijn er inmiddels ook PhD’s of Art uitgereikt aan beeldend kunstenaars, bijvoorbeeld aan de Universiteit Leiden. Dit lijkt misschien een nieuwe trend, maar eigenlijk gaan wetenschap, techniek en kunst al eeuwen samen op. In dit artikel geef ik een aantal voorbeelden van kunstenaars die volgens mij het volgen nu en in de toekomst waard zijn.

Lees het volledige artikel in het julinummer van het NTvN.