Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Galactische archeologie

Foto: NWO, Studio Oostrum/Hollandse Hoogte.

NTvN 86-12

Het decembernummer is uit!

Quantummechanica voor leken

Klaas Schonenberg vertelt in het decembernummer over zijn cursus Quantummechnica voor leken. Foto's: Wikipedia - Transocean Berlin, Orren Jack Turner en Bain News Service.

Vorige Volgende

Artikel

Galactische archeologie

Gepubliceerd: 1 January 2020 13:00

In oktober vorig jaar ontving Amina Helmi een Spinozapremie voor haar onderzoek naar de geschiedenis van de sterren. Een mooie aanleiding om haar te spreken over haar werk en het belang van gelijke kansen voor mannen en vrouwen.

Auteur: Marieke de Boer

Toen Stan Gielen, voorzitter van NWO, in het voorjaar van 2019 belde, dacht Amina Helmi eerst dat hij haar voor een commissie wilde vragen. Groot was dan ook de verrassing toen hij vertelde dat ze een Spinozapremie zou krijgen. Inmiddels hangt de oorkonde behorende bij de premie in haar kantoor in Groningen, waar Helmi sinds 2003 werkt.

Amina Helmi is sinds 2013 hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is een van de grondleggers van de galactische archeologie: de reconstructie van de geschiedenis van sterrenstelsels aan de hand van de huidige posities, bewegingen en samenstelling van sterren. Als een van de weinigen binnen de sterrenkunde is Helmi in staat om voorspellingen te doen op basis van haar theoretische modellen en simulaties, observaties te organiseren om die voorspellingen te testen en analytische modellen te ontwikkelen om de experimentele gegevens te interpreteren.

Helmi heeft diverse belangrijke beurzen en prijzen ontvangen, zoals in 1995 en 1997 een Amelia Earhart Fellowship, zowel de C.J. Kok prijs van de Universiteit Leiden als de Christiaan Huygens Prijs van de KNAW voor haar proefschrift, een Vidi- en een Vici-beurs en een ERC Starting Grant. En nu dus ook de Spinozapremie [1].

Lees het volledige interview in het januarinummer van het NTvN.