Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Golven, golven en nog meer golven

Interview met Marion Tissier. Foto: TU Delft/Frank Auperlé

NTvN 88-05

Het meinummer is uit!

Het zesde IPCC-rapport

In een artikel in het meinummer geven we een samenvatting en een overzicht van de werkwijze van het zesde assessmentrapport van werkgroep I van het Intergovernmental Panel on Climate Change (AR6 WGI IPCC) dat afgelopen jaar werd gepresenteerd.

Vorige Volgende

Artikel

Golven, golven en nog meer golven

Gepubliceerd: 1 October 2021 10:11

De wetenschappelijk carrière van Marion Tissier staat geheel in het teken van golven. Ze werkt aan modellen die oceaangolven kunnen beschrijven en voorspellen. Ook doet haar groep experimenten in het lab en aan de kust. Alles met als doel om overstromingen te kunnen voorspellen.

Auteur: Marieke de Boer

Marion Tissier groeide op in Zuidwest-Frankrijk, op een paar minuten afstand van het strand. Golven waren dus altijd dichtbij. Na de middelbare school ging ze in 2005 natuurkunde studeren in Parijs, waar ze veel leerde over vloeistofmechanica. Vanaf dat moment staat eigenlijk haar hele carrière in het teken van onderzoek naar golven in de oceaan.
In de eerste jaren richtte ze zich vooral op zandkusten, zoals we die in Nederland en Frankrijk kennen. Ze keek hoe de golven veranderen als ze breken, en als ze bij het strand arriveren, en hoe ver ze op het strand komen. “Als je dat begrijpt, snap je ook meer over de risico’s van overstromingen en het afbrokkelen van het strand.” Later is ze ook kusten met koraalriffen gaan onderzoeken. “Die zijn nog veel complexer. Kleine laaggelegen eilanden met koraalriffen lopen een groot risico op overstroming. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat er met golven gebeurt als ze over het koraalrif heen gaan, zodat we weten hoe ze het eiland beschermen.”

Lees het volledige artikel in het oktobernummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.