Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 1

Foto: Wikipedia - Universiteitsmuseum Utrecht.

NTvN 87-06

Het juninummer is uit!

NNV ontvangt predicaat Koninklijk

NNV-voorzitter Diederik Jekel ontvangt de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Foto: Elmer van de Marel.

Vorige Volgende

Artikel

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 1

Gepubliceerd: 1 February 2021 13:00

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de NNV kijken we hoe het vrouwen verging in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen honderd jaar. Om de maand publiceren we een tweeluik met twee bijzondere vrouwelijke natuurkundigen, een uit het verleden en een die nu actief is. Deze maand deel één met Caroline Emilie Bleeker en Marjolein Dijkstra.

Auteur: Margriet van der Heijden.

Na een vliegende start bij Leonard Ornstein in Utrecht veroverde Lili Bleeker de wereld met de fasecontrastmicroscopen die Nobelprijswinnaar Fritz Zernike in samenspraak met haar bouwde. Marjolein Dijkstra werd geboren toen Bleeker al afscheid had genomen van haar bedrijf en leidt nu de succesvolle onderzoeksgroep Computer simulations of Soft Condensed Matter van het Debye Institute for Nanomaterials Science, die huist in het Leonard S. Ornstein Laboratorium in Utrecht.

Lees het volledige artikel in het februarinummer of bekijk hier de pdf.