Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De natuurkunde van de verspreiding van SARS-CoV-2

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

De natuurkunde van de verspreiding van SARS-CoV-2

Gepubliceerd: 1 May 2021 11:36

Daniel Bonn ontvangt dit jaar de Physicaprijs voor zijn veelzijdige onderzoek naar soft matter. Tijdens FYSICA 2021 op 16 april jongstleden vertelde hij over recent onderzoek naar de verspreiding van SARS-CoV-2.

Auteur: Daniel Bonn

In maart ‘vierden’ we de eerste (en hopelijk laatste) verjaardag van de pandemie. Het was een moeilijk jaar voor studenten en leerlingen, maar ook voor al hun docenten. Het wetenschappelijk onderzoek heeft eveneens veel geleden onder de pandemie: onderzoeksinstituten en hun laboratoria waren geheel of gedeeltelijk gesloten, onlinecongressen bleken toch niet zo leuk en effectief als ‘echte’, net als de communicatie tussen bijvoorbeeld promovendi en hun begeleiders.

Tegelijkertijd is er waarschijnlijk nooit een onderwerp geweest in de historie van de wetenschap waarover in zo korte tijd zo veel onderzocht en gepubliceerd is. Onderzoekers uit allerlei disciplines hebben geprobeerd hun steentje bij te dragen aan het begrijpen en bestrijden van het SARS-CoV-2-virus, het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Natuurlijk veel virologen, epidemiologen en medici, maar ook bijvoorbeeld sociologen, psychologen en… natuurkundigen.

Lees het volledige artikel in het meinummer of bekijk hieronder de pdf.