Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Het standaardmodel in poëzie

NTvN 88-05

Het meinummer is uit!

Het zesde IPCC-rapport

In een artikel in het meinummer geven we een samenvatting en een overzicht van de werkwijze van het zesde assessmentrapport van werkgroep I van het Intergovernmental Panel on Climate Change (AR6 WGI IPCC) dat afgelopen jaar werd gepresenteerd.

Vorige Volgende

Artikel

Het standaardmodel in poëzie

Gepubliceerd: 1 September 2021 11:54

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) viert in 2021 haar honderdjarig jubileum. Daarom schreef de NNV de dichtwedstrijd ‘Dicht een deeltje’ uit, met als doel deze mijlpaal luister bij te zetten met een poëtische beschrijving van alle zeventien deeltjes van het standaardmodel uit de deeltjesfysica.
De zeventien winnende gedichten vormen samen ‘het standaardmodel in poëzie’, een bundeling die verwondert en enthousiasmeert. De winnende gedichten zijn niet alleen in het septembernummer te lezen, maar ook online: www.nnv.nl/het-standaardmodel-in-poezie. Tevens zijn er geluidsopnames van alle gedichten te beluisteren, ingesproken door de dichters zelf. En als klap op de vuurpijl is er per deeltje ook een limerick van Gerard ’t Hooft beschikbaar. Een mooie combinatie, die het standaardmodel weer een stuk aanschouwelijker maakt.