Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Het standaardmodel in poëzie

NTvN 87-09

Het septembernummer is uit!

Zwart gat eet neutronenster op

Dat het plaatsvond werd al vermoed, maar nu is het ook waargenomen: botsingen tussen zwarte gaten en neutronensterren. Lees er meer over in het septembernummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0). Afbeelding: Carl Knox, OzGrav - Swinburne University

Vorige Volgende

Artikel

Het standaardmodel in poëzie

Gepubliceerd: 1 September 2021 11:54

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) viert in 2021 haar honderdjarig jubileum. Daarom schreef de NNV de dichtwedstrijd ‘Dicht een deeltje’ uit, met als doel deze mijlpaal luister bij te zetten met een poëtische beschrijving van alle zeventien deeltjes van het standaardmodel uit de deeltjesfysica.
De zeventien winnende gedichten vormen samen ‘het standaardmodel in poëzie’, een bundeling die verwondert en enthousiasmeert. De winnende gedichten zijn niet alleen in het septembernummer te lezen, maar ook online: www.nnv.nl/het-standaardmodel-in-poezie. Tevens zijn er geluidsopnames van alle gedichten te beluisteren, ingesproken door de dichters zelf. En als klap op de vuurpijl is er per deeltje ook een limerick van Gerard ’t Hooft beschikbaar. Een mooie combinatie, die het standaardmodel weer een stuk aanschouwelijker maakt.