Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Oppervlaktespanning en opspattende jets

Foto: Herman ten Berge

NTvN 87-09

Het septembernummer is uit!

Zwart gat eet neutronenster op

Dat het plaatsvond werd al vermoed, maar nu is het ook waargenomen: botsingen tussen zwarte gaten en neutronensterren. Lees er meer over in het septembernummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0). Afbeelding: Carl Knox, OzGrav - Swinburne University

Vorige Volgende

Artikel

Oppervlaktespanning en opspattende jets

Gepubliceerd: 1 September 2021 11:46

Een regendruppel die in een vijver valt, komt vaak terug als een kleine omhoog bewegende toren van water. Daarbovenop zie je vaak een kleine druppel die zich van de toren losmaakt. Het torentje zakt vervolgens het eerst terug in het wateroppervlak, gevolgd door de druppel. Welke mechanismen vormen de druppel en de toren? In dit artikel willen we dit nader verklaren naar aanleiding van recent onderzoek.

Auteurs: Cees van Rijn, Bodjie van Brummen en Jerry Westerweel

Opspattende jets
Wanneer een regendruppel een waterplas raakt, sluit het wateroppervlak niet altijd direct. In plaats daarvan zal de regendruppel eerst een krater of holte vormen rond de plaats van inslag en als het water terugstroomt en samenkomt op het diepste punt in het midden van de holte, kan een kleine waterstraal of jet de lucht in worden gestuwd. Deze jets zijn al meer dan honderd jaar een object van studie; ze zijn ook vaak vastgelegd door fotografen vanwege hun aantrekkelijke verschijning en worden daarom veel gebruikt in commercials.