Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De onderwijskundige duizendpoot

Tijdens de WND-conferentie voor natuurkundedocenten op vrijdag 16 december jongstleden ontving Karel Langendonck de Minnaertprijs.

NTvN 89-12

Het decembernummer is uit!

Een kernfusiereactor in de klas

Drie leerlingen vertellen in het decembernummer hoe ze een kernfusiereactor bouwden in de klas.

Vorige Volgende

Artikel

De onderwijskundige duizendpoot

Gepubliceerd: 1 April 2023 14:29

Tijdens de WND-conferentie voor natuurkundedocenten op vrijdag 16 december jongstleden ontving Karel Langendonck de Minnaertprijs. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de Stichting Werkgroep Natuurkunde Didaktiek aan iemand die een duidelijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vak natuurkunde in het voortgezet onderwijs.

Auteur: Marieke de Boer

Voor Karel Langendonck (49) was de Minnaertprijs vorig jaar geen verrassing. Al in 2021 werd hij gebeld door de voorzitter van de Stichting Werkgroep Natuurkunde Didactiek om te vertellen dat hij de prijs had gewonnen. Omdat de WND-conferentie dat jaar vanwege de coronalockdown niet doorging, werd besloten de uitreiking een jaar uit te stellen. “In 2021 zag ik het niet aankomen, ook vanwege mijn leeftijd. Na de uitreiking zei iemand dat ik misschien wel de jongste winnaar ooit ben.” Omdat het een soort oeuvreprijs is zijn de meeste winnaars toch wat ouder. “In het wereldje is het een grote prijs.” Van de NVON (de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen) kreeg Langendonck een bloemetje en een kaartje waarop ze schreven dat zij het zien als de Nobelprijs voor de natuurkundedidactiek. “Dat vond ik heel mooi.”
Langendonck krijgt de prijs vanwege zijn groot aantal bijdragen aan de ontwikkeling van het vak natuurkunde in het voortgezet onderwijs. Hij ontwikkelde naast zijn werk voor de klas onder andere een eigen lesmethode, maakte een lespakket voor attractiepark Walibi en werkte als toetsontwikkelaar bij het Cito. Inmiddels is hij lerarenopleider.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer of bekijk hieronder de pdf.