Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2024

Afbeelding: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

NTvN 91-02

Het februarinummer is uit!

Jocelyn Bell Burnell

Deze maand besteden we in de rubriek Terug in de tijd aandacht aan Jocelyn Bell Burnell, ontdekker van pulsars en voorvechter van gelijke waardering van vrouwen in de wetenschap.

Vorige Volgende

Artikel

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2024

Gepubliceerd: 1 January 2025 13:00

Kunstmatige neurale netwerken zoals ChatGPT helpen ons enorm in het dagelijks leven en wetenschappelijke toepassingen. De winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2024, John Hopfield en Geoffrey Hinton, benutten de analogie met spinmodellen in de statistische fysica voor een doorbraak in kunstmatige intelligentie.

Auteur: Wilfred van der Wiel

Kunstmatige neurale netwerken hebben zich ontwikkeld tot een veelzijdig en krachtig hulpmiddel voor zowel dagelijkse als geavanceerde wetenschappelijke toepassingen. De basis van deze netwerken bestaat uit een verzameling ‘neuronen’ of knopen, verbonden door ‘synapsen’ of gewogen verbindingen, die moeten worden getraind om specifieke taken uit te voeren. Deze structuur vertoont sterke parallellen met spinmodellen in de statistische fysica, zoals die worden toegepast in de studie van magnetisme. De koppelingen tussen de neuronen zijn vergelijkbaar met de wisselwerkingen tussen spins en kunnen specifieke patronen versterken of onderdrukken. Dit leidt tot een dynamisch en collectief gedrag dat sterk overeenkomt met dat van fysische systemen. John Hopfield (Chicago 1933) en Geoffrey Hinton (Wimbledon 1947) (figuur 1) gebruikten deze analogie voor een doorbraak in kunstmatige intelligentie en kregen daarvoor de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2024.

Lees het volledige artikel in het januarinummer of klik hier.