Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Faseovergangen door quantumonzekerheid

NTVN 85-06

Het juninummer is uit

Metabiomaterialen

In het artikel 'Metabiomaterialen: van strikjes tot zeepfilms en origami' vertellen Sebastien Callens en Amir Zadpoor over hun onderzoek naar metabiomaterialen. Dit zijn metamaterialen die specifiek ontworpen zijn voor biomedische doeleinden, zoals voor het vervangen van ziek of defect weefsel. Foto: Marieke de Lorijn

Vorige Volgende

Artikel

Faseovergangen door quantumonzekerheid

Gepubliceerd: 1 november 2012 13:00

Faseovergangen bieden een uitstekende context om de bestendigheid van theorieën te testen. Normaal gesproken worden faseovergangen gedreven door thermische fluctuaties. Op het absolute nulpunt kunnen echter ook quantumfluctuaties leiden tot faseovergangen. Experimenteel zijn deze onder andere waargenomen in spinvloeistoffen, hoge-temperatuursupergeleiders en experimentele realisaties van het Isingmodel. Zulke quantumfaseovergangen bevatten verrassende eigenschappen die scherp geformuleerd kunnen worden. Een project waard.   

Auteurs: Jins de Jong, Lennert van Tilburg en Erik van Loon.

Lees het volledige artikel in NTvN november 2012.