Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

NTvN 90-0

Het julinummer is uit!

Dutch Open Telescope baanbrekend in zonnebeelden

Mozaïekbeeld van een vlekkengroep aan de rand van de zon.

Vorige Volgende

Redactie

De redactie van het NTvN bestaat uit de volgende personen:

Tom BeumerTom Beumer
Gepensioneerd als Systems Engineer bij ELITechGroup BV
E-mail Meer info

Tom Beumer (Amsterdam, 1954; TU/e 1974-‘81) is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op een proefschrift over het ontwikkelen van een labelvrije, optische methode voor celclassificatie en -groei in gezond en maligne beenmerg met betrekking tot flow cytometry: in die tijd een amper ontwikkelde technologie maar inmiddels een wereldwijde laboratoriumstandaard. Tot aan zijn pensioen heeft hij in een internationale context bij diverse bedrijven en in verschillende rollen meegewerkt aan het ontwikkelen van technologie ten behoeve van instrumentatie voor klinisch-chemische, moleculaire en immuno-chemische diagnostiek op basis van humane lichaamsvloeistoffen in bloedbank- en ziekenhuislaboratoria. Ook diagnostiek voor thuisgebruik ('sneltesten') is een belangrijk onderwerp van productontwikkeling geweest. Hij is hierbij voor ruim 150 natuurkundestudenten op hbo- en universitair niveau uit 'het Eindhovense' opgetreden als bedrijfsbegeleider bij hun stage- of afstudeeronderzoek binnen de bedrijfslaboratoria.

Rob van den BergRob van den Berg

Manager Gasification Technologies at Air Products
Meer info

Rob van den Berg werkt bij Air Products en is daarnaast wetenschapsjournalist en wetenschapshistoricus. Hij schrijft voor NRC Handelsblad en publiceerde biografieën van J.D. van der Waals (2007) en George Gamow (2010). In 2021 verschijnt zijn biografie van de Nederlandse scheikundige en Nobelprijswinnaar J.H. van het Hoff.

Kristian Blom

Postdoc in Göttingen
E-mail Meer info

Kristian Blom behaalde zijn bachelor in nanobiologie aan de TU Delft. Daarna voltooide hij zijn master in theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Oxford (UK). Voor zijn doctoraat ging hij naar de groep Mathematische bioFysica aan het Max Planck Instituut voor Multidisciplinaire Wetenschappen in Göttingen (DE), waar hij onderzoek verrichtte naar de rol van paarcorrelaties in veel-lichaamssystemen. Momenteel werkt hij als postdoctoraal onderzoeker in dezelfde groep, waar hij onderzoek doet naar de rol van paarcorrelaties in niet-evenwichtsdynamica van veel-lichamensystemen.

SébastianSébastian de Bone

Promovendus QuTech en QuSoft
E-mail Meer info

Sébastian de Bone is promovendus aan de TU Delft (QuTech) en het Centrum voor Wiskunde en Informatica (QuSoft) in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de theoretische mogelijkheden van quantumcomputers waarvan de qubits zich niet op dezelfde chip bevinden, maar via optische kanalen zijn verstrengeld. Sébastian is afgestudeerd in Applied Physics aan de Universiteit Twente. Voor zijn afstudeerscriptie heeft hij theoretisch onderzoek gedaan naar transporteigenschappen van specifieke typen ferromagnetische Josephsonjuncties. In het verleden was hij werkzaam bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag.

RoelandRoeland Boot
Docent natuurkunde
E-mail Meer info

Roeland Boot is docent natuurkunde en geeft les op het Thorbecke VO te Rotterdam aan de bovenbouw havo en vwo.

Ruben BootRuben Boot
Promovendus TU Delft
E-mail Meer info

Ruben Boot studeerde technische natuurkunde aan de TU/e. Momenteel is hij promovendus aan de TU Delft, waar hij als biofysicus de mechanische eigenschappen van cellulaire weefsels onderzoekt.

GianlucaGianluca de Bruin

Afgestudeerd aan de TU Delft
E-mail Meer info

Gianluca de Bruin heeft een bachelor technische natuurkunde en master applied physics afgerond aan de TU Delft en heeft altijd geprobeerd zich verder te ontwikkelen met verschillende nevenactiviteiten. Tussen zijn bachelor en master heeft hij als Chief Strategy in een studententeam van 25 studenten genaamd Eco-Runner Team Delft 's werelds meest efficiënte waterstofauto ontworpen en gebouwd. Hiernaast is hij een bestuurslid geweest van Honours Programma Delft. In zijn master ging hij op uitwisseling naar Noorwegen en heeft hij gestudeerd aan Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet (NTNU). Bovendien was hij geselecteerd voor de ASML Technology Scholarship en heeft hij zich daarmee verder ontwikkeld op persoonlijk en professioneel vlak. Tijdens zijn masterthesis in de Transportverschijnselen-groep in Delft heeft hij onderzoek gedaan naar de dispersie van vervuilende stoffen in stedelijke gebieden door middel van computational fluid dynamics(CFD). Op dit moment is hij op zoek naar een baan en klaar voor zijn nieuwe uitdaging!

Ron Castermans
Productontwikkelaar Canon
E-mail Meer info

Ron Castermans (1958; U Twente 1983) werkt als productontwikkelaar op de R&D-afdeling van Canon Production Printing in Venlo. Hij werkt als fysicus in multidisciplinaire teams aan de ontwikkeling van grote, productieve inkjet printers.

Eduard Driessen

Experimenteel fysicus, IRAM

E-mail Meer info

Eduard Driessen (1979) is experimenteel fysicus. Hij studeerde technische natuurkunde in Delft en promoveerde in Leiden (2009). Na postdocs in Delft en Grenoble werkt hij nu bij het Institut de Radioastronomie Millimétrique in Grenoble, waar hij het onderzoek naar en de ontwikkeling van supergeleidende detectoren voor millimetergolven leidt.

Aernout van Enter
Emeritus hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen
E-mail Meer info

Aernout van Enter studeerde theoretische natuurkunde in Groningen en promoveerde daar ook in. Na een aantal jaren buitenslands (Heidelberg, Haifa, Austin) keerde hij weer terug naar Groningen, waar hij tegenwoordig emeritus hoogleraar in de mathematische statistische fysica is. Zijn onderzoek beweegt zich op het grensvlak van de wiskunde ( met name kanstheorie) en de natuurkunde, en hij heeft afwisselend op wis- en natuurkunde-instituten gewerkt. Hij is werkzaam aan het Johann Bernoulli Instituut voor wiskunde en informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Toon Hasenack
Student UU
E-mail Meer info

Toon Hasenack heeft een bachelor technische natuurkunde (TU/e) behaald en studeert nu bijna af aan de Universiteit Utrecht in de richting Theoretical Physics. Hij specialiseert zich voornamelijk in de sterke kernkracht bij Nikhef. Daarnaast heeft hij interesse in de kwantumtheorie en technologie.

Ans Hekkenberg
Wetenschapsjournalist en hoofdredacteur NTvN
E-mail Meer info

Ans Hekkenberg studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en science education & communication aan de Universiteit Utrecht. Ze is redacteur bij het populairwetenschappelijke maandblad New Scientist en heeft vier boeken geschreven over natuurkunde en sterrenkunde: Het Kosmisch RariteitenkabinetR.I.P. HeelalHet multiversum en Gaten in het heelal. Naast haar schrijfwerk geeft ze regelmatig lezingen. Sinds oktober 2023 is zij hoofdredacteur van het NTvN.

Vincent Icke
Hoogleraar UL en beeldend kunstenaar
E-mail Meer info

Vincent Icke is hoogleraar astrofysica aan de Universiteit Leiden en beeldend kunstenaar. 

Jeroen Kalkman
Universitair docent TU Delft

E-mail Meer info

Jeroen Kalkman (1975) studeerde experimentele natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn studie deed hij promotieonderzoek op het instituut voor atoom en molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam aan ‘gecontroleerde spontane emissie in met erbium gedoteerde microfotonische materialen’. In 2005 promoveerde hij op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht. Na twee jaar onderzoek in een industriële omgeving bij Philips Research Eindhoven (NatLab) begon hij in 2008 als post-doc op het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waar hij werkte aan optische coherentie tomografie. Sinds 2013 werkt hij aan de TU Delft in de afdeling ‘Imaging Physics’ als universitair docent waar zijn focus ligt op het gebied van optische afbeeldingstechnieken gebaseerd op laag coherente interferometrie.

Gerbrand Koren
Universitair docent Utrecht

E-mail Meer info

Gerbrand Koren studeerde Technische Natuurkunde in Delft. Hierna werkte hij enkele jaren in het bedrijfsleven, maar maakte in 2016 een overstap naar Wageningen voor promotieonderzoek. Sinds 2021 werkt hij als universitair docent in Utrecht waar hij onderzoek doet naar de koolstofcyclus en land-atmosfeer interacties.

PietFrans van Lunteren

Wetenschapshistoricus VU en Leiden
E-mail Meer info

Meer info volgt.

Willeke MulderWilleke Mulder
Promovendus Sterrewacht Leiden
E-mail Meer info

Na de bachelor en master Sterrenkunde in Groningen bevindt Willeke zich nu in de optical/infrared astronomy instrumentation group, onderdeel van de Sterrewacht in Leiden. Als promovendus gaat ze op zoek naar biosignalen van het leven. Om signalen te kunnen observeren is er eerst een instrument nodig die de signalen kan detecteren. Om deze te kunnen maken doet Willeke onderzoek naar het meten van de polarisatie van licht. In dit geval, zal het instrument gaan kijken naar de weerkaatsing van licht op het aardoppervlak. Met een beter begrip voor de signalen van leven die we vinden op aarde, kunnen ze het instrument de ruimte in sturen om te gaan kijken naar leven op planeten buiten ons zonnestelsel.

Hans MullerHans Muller
Digitaal conservator en Wikipedian in residence (UL)
E-mail Meer info

Hans Muller (1956) inventariseerde het archief van H.A. Lorentz en studeerde Theoretische Natuurkunde en Algemene Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht, waar hij promoveerde in de Moleculaire Biofysica. Hij ondersteunde te Rome het BeppoSAX-satellietproject van de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland en werkte onder meer als postdoc radiologie bij het Radboud Ziekenhuis aan de automatische herkenning van borstkanker. Hij publiceerde op diverse gebieden en was leraar wis- en natuurkunde in het voortgezet onderwijs.

Jan Paul PenningJan Paul Penning
Principal scientist bij Tata Steel
E-mail Meer info

Jan Paul Penning (1966) studeerde scheikunde in Groningen en rondde daar ook zijn promotieonderzoek af op het gebied van supersterke kunststofvezels. Na diverse banen in de chemische industrie werkt Jan Paul sinds 2004 bij Tata Steel aan de ontwikkeling en verbetering van coatings voor staal zonder gebruik van schadelijke stoffen. Naast de scheikunde heeft hij een brede belangstelling voor natuurkunde, meteorologie, astronomie, ruimtevaart en de verschijnselen van 't vrije veld.

Jacco de PooterJacco de Pooter
Scientist bij VSL
E-mail Meer info

Meer info volgt 

Willemijn ReinsmaWillemijn Reinsma

Docent natuurkunde
E-mail Meer info

Willemijn Reinsma is eerstegraads docent natuurkunde en werkzaam als zzp-er.

Wilfried van SarkWilfried van Sark

Full professor, Universiteit Utrecht
E-mail Meer info

Wilfried van Sark (1958) studeerde experimentele natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en heeft zijn afstudeerwerk aan I-V-metingen aan zonnecellen bij AMOLF verricht (1985). Hij promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen in 1989 op III-V-zonnecellen gemaakt met metaalorganische chemische dampepitaxie. Daarna werkte hij 7 jaar als postdoc aan de Universiteit Utrecht, waar hij amorf silicium zonnecelonderzoek deed met plasmadepositie. Na een periode als universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, was hij van 1999-2002 verbonden aan de Universiteit Utrecht waar hij spectroscopie van nanokristallen heeft onderzocht. Vanaf 2002 was hij universitair docent in de groep Natuurwetenschap en Samenleving aan de Universiteit Utrecht en hield hij zich bezig met performance van zonne-energiesystemen, economische en milieu-analyses, maar ook met de luminescente zonneconcentrator. Sinds 2012 is de groep actief als onderdeel van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling in de Faculteit Geowetenschappen, waar hij inmiddels als hoogleraar integratie van fotovoltaïsche zonne-energie onderzoek en onderwijs uitvoert.

Wilfried van SarkKlaas Schonenberg

Gepensioneerd docent natuurkunde
E-mail Meer info

Klaas Schonenberg start zijn loopbaan in de jeugdzorg, waarna hij overstapt naar het onderwijs. Negen jaar lang geeft hij leiding aan een door ouders en leerkrachten gestichte school, de Leefwerkschool, en verzorgt de reken- en biologielessen. Daarna volgt hij een opleiding tot leraar natuurkunde eerste graad. Tijdens deze studie gaat hij werken bij het ROC van Amsterdam op de afdeling volwassenenonderwijs voor anderstaligen. Hij geeft daar science en natuurkunde voor hoger opgeleiden. Ook ontwikkelt hij landelijk lesmateriaal voor deze doelgroep. Later wordt hij bij deze afdeling beleidsmedewerker onderwijsinnovatie.Na deze periode keert hij terug naar zijn vakgebied en werkt als docent natuurkunde bij de afdeling Vliegtuigtechnieken van hetzelfde ROC. Naast zijn lessen schrijft hij een lesboek natuurkunde specifiek voor deze opleiding.De laatste 10 jaar van zijn loopbaan is hij verbonden aan het A. Roland Holst College in Hilversum als docent natuurkunde en Big History. Voor dit laatste vak ontwikkelt hij een leerlijn ‘schrijven van een wetenschappelijk artikel’ voor 5 vwo. De eindopdracht is een artikel op basis van literatuuronderzoek. Van de artikelen stelt hij een tijdschrift samen ten behoeve van de leerlingen, hun ouders en andere belangstellenden. In het schooljaar 2017 ging hij met pensioen.

Michiel ThijssenMichiel Thijssen

High School Liaison, UL
E-mail Meer info

Michiel studeerde experimentele natuurkunde (Leiden, 1997), was even FOM-promovendus aan de UvA en werkte 16 jaar in de wetenschappelijke uitgeverij. In 2018 behaalde hij zijn eerstegraadslesbevoegdheid natuurkunde (Delft) en stond hij als zij-instromer op meerdere scholen voor de klas. Sinds september 2023 is hij High School Liaison bij het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde en verwelkomt hij 6-vwo'ers in het Quantum Rules! lab aldaar.

Dirk PoelmanWim Verkley

KNMI
E-mail Meer info

Wim Verkley (1955) studeerde theoretische natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na het doctoraal examen vervulde hij zijn vervangende militaire dienstplicht op het KNMI, gevolgd door een promotieonderzoek op hetzelfde instituut. Na twee post-doc posities elders, de eerste in de Space and Atmospheric Physics Group van Imperial College in Londen en de tweede in de afdeling Fysische Oceanografie van het NIOZ op Texel, keerde hij terug naar het KNMI. Hij heeft zich hier beziggehouden met verschillende onderwerpen, zoals de algemene grootschalige circulatie in de atmosfeer, de ontwikkeling van weersystemen en de laatste jaren met data-assimilatie. Hij is nu als onderzoeker verbonden aan de afdeling Weer-Onderzoek. Zijn werk aan data-assimilatie concentreert zich rond het gebruik van radar-data bij de initialisatie van regionale weersvoorspelmodellen.

BobbyHugo Matthieu Visser

Gepensioneerd scientist
E-mail Meer info

Hugo Matthieu Visser (Veenendaal, 1969) studeerde experimentele natuurkunde aan de VU met afstudeerwerk bij AMOLF. In 1996 promoveerde hij op ultrasnelle laserspectroscopie aan fotosynthese. Daarna was hij senior scientist bij Philips Research Eindhoven en Cambridge, VK tot zijn vroegpensioen in 2020. Daarnaast is / was hij actief als schrijver over toegepaste natuurkunde, in het bijzonder op LinkedIn.

BobbyBobby Vos

Student Radboud Universiteit
E-mail Meer info

Bobby Vos studeerde wis- en natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel is hij promovendus aan de University of Cambridge bij de afdeling History and Philosophy of Science.

studeerde theoretische natuurkunde aan de Vrije 
Universiteit in Amsterdam. Na het doctoraal examen vervulde hij zijn 
vervangende militaire dienstplicht op het KNMI, gevolgd door een 
promotieonderzoek op hetzelfde instituut. Na twee post-doc posities elders, 
de eerste in de Space and Atmospheric Physics Group van Imperial College 
in Londen en de tweede in de afdeling Fysische Oceanografie van het NIOZ 
op Texel, keerde hij terug naar het KNMI. Hij heeft zich hier beziggehouden 
met verschillende onderwerpen, zoals de algemene grootschalige circulatie 
in de atmosfeer, de ontwikkeling van weersystemen en de laatste jaren 
met data-assimilatie. Hij is nu als onderzoeker verbonden aan de afdeling
Weer-Onderzoek. Zijn werk aan data-assimilatie concentreert zich rond het
gebruik van radar-data bij de initialisatie van regionale weersvoorspelmodellen.studeerde theoretische natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na het doctoraal examen vervulde hij zijn vervangende militaire dienstplicht op het KNMI, gevolgd door een promotieonderzoek op hetzelfde instituut. Na twee post-doc posities elders, de eerste in de Space and Atmospheric Physics Group van Imperial College in Londen en de tweede in de afdeling Fysische Oceanografie van het NIOZ op Texel, keerde hij terug naar het KNMI. Hij heeft zich hier beziggehouden met verschillende onderwerpen, zoals de algemene grootschalige circulatie in de atmosfeer, de ontwikkeling van weersystemen en de laatste jaren met data-assimilatie. Hij is nu als onderzoeker verbonden aan de afdelingWeer-Onderzoek. Zijn werk aan data-assimilatie concentreert zich rond hetgebruik van radar-data bij de initialisatie van regionale weersvoorspelmodellen.

Dirk PoelmanHenk Vrielinck
U Gent
E-mail Meer info

Henk Vrielinck (1974) studeerde af als Burgerlijk Natuurkundig ingenieur aan de Universiteit Gent in 1996. Zijn doctoraal- en postdoctoraal onderzoek aan de vakgroep Vastestofwetenschappen richtte zich op het achterhalen van de structuur van optische dopanten in ionaire vaste stoffen (fotografische materialen, vastestoflasers, opslagfosfors voor X-stralen radiografie) met behulp van elektronen-magnetische-resonantietechnieken. Tijdens zijn postdoctorale periode heeft hij zich via studieverblijven aan de Universiteit van Amsterdam (WZI, prof. Dr. T. Gregorkiewicz) ook toegelegd op tijdsgeresolveerde optische spectroscopie. In 2009 werd hij aan de Universiteit Gent als Docent benoemd in de Vakgroep Vastestofwetenschappen, waar hij de onderzoeksgroep Defecten in Halfgeleiders leidt en de Fourier-transform infraroodspectroscopie en deep-level transient spectroscopy opstellingen beheert.

Robert Jan van Wijk
Groepsleider bij ASML
E-mail Meer info

Robert Jan van Wijk promoveerde in Utrecht op een onderwerp in de vastestof-fysica (tijdsopgeloste optische spectroscopie aan fononen in en onder planaire lichtgeleiders). Daarna werkte hij 11 jaar bij Akzo Nobel Research in Arnhem, onder meer aan vloeibaar-kristallijne zijketenpolymeren voor herschrijfbare optische dataopslag, de relatie tussen de fysische structuur en eigenschappen van PET-garens en online Ramanspectroscopie in productieprocessen. In 2001 ging hij naar ASML in Veldhoven. Daar leidde hij groepen die verantwoordelijk waren voor verschillende sensoren en optische modules in de lithografische scanner. Op het moment is hij binnen Development & Engineering groepsleider Data Science. In zijn vrije tijd is hij sportvlieger (Cessna 172).