Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Hybride nano-elektronica

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Hybride nano-elektronica

Gepubliceerd: 1 July 2012 13:06

In de afgelopen veertig jaar heeft zich een elektronische revolutie voltrokken. In 1971 gingen er 2300 transistoren met een typische afmeting van tien micrometer op de eerste Intelchip. Anno 2012 is een enkele transistor niet groter dan 22 nanometer en gaan er met gemak meer dan een miljard in een geïntegreerd circuit. De duizelingwekkende miniaturisatie van componenten heeft de elektronica niet alleen veel krachtiger gemaakt, maar heeft er ook voor gezorgd dat deze betaalbaar is gebleven. De alomtegenwoordigheid van elektronica in ons dagelijks leven is daar het bewijs van. Tot op heden hebben anorgansiche materialen, en met name silicium, de hoofdrol gespeeld in de halfgeleiderindustrie. Het toepasssen van organische moleculen biedt een zee aan nieuwe mogelijkheden, vooral nu de afmetingen van elektronische componenten de moleculaire schaal nadert.

Auteur: Wilfred van der Wiel

Lees het volledige artikel in het NTvN van juli 2012.

Hieronder is een korte documentaire te zien van het werk van Wilfred van der Wiel. Deze is gemaakt door FastFacts in opdracht van De Jonge Akademie.