Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Omnifobe oppervlakken

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Omnifobe oppervlakken

Gepubliceerd: 1 March 2013 13:00

Waterafstotende oppervlakken spreken tot de verbeelding. Waterdruppeltjes op een lotusblad leveren mooie foto’s op. Er zijn veel toepassingsmogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan kleding van waterafstotend textiel. Nog meer toepassingen komen in het verschiet als een oppervlak behalve waterafstotend (hydrofoob) ook olieafstotend (oleofoob) is. Wij hebben onlangs in ons laboratorium zo’n omnifoob oppervlak gerealiseerd.

Auteurs: Arturo Susarrey-Arce en Arie van Houselt.

Lees het volledige artikel in het NTvN van maart 2013.

Een druppeltje water verdampt op een een omnifoob oppervlak.