Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Nanogaatjes vullen

Expansie van een argonplasma. Procesgassen, zoals SiH4, kunnen toegevoegd worden via de concentrentisch geplaatste injectiering; waterstofgas wordt meestal samen met het argon in de plasmabron (zogenaamde cascadeboog), die zich rechts buiten de depositiekamer bevindt, geïnjecteerd.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Nanogaatjes vullen

Gepubliceerd: 1 September 2013 11:45

Microkristallijn silicium wordt veel toegepast als lichtabsorberende laag in dunne-film zonnecellen. Ten opzichte van de op kristallijn silicium gebaseerde zonnecel – dat met een aandeel van 80% de zonnecelmarkt domineert – kan de dunne-film zonnecel een goedkoper alternatief zijn, omdat er minder materiaal gebruikt wordt en omdat het productieproces eenvoudiger is. Het rendement van deze zonnecel ligt met 10 - 12,5% een stuk lager dan de op kristallijn silicium gebaseerde zonnecel (18 - 25%). Voor een commercieel aantrekkelijke dunne-film zonnecel moet het rendement omhoog en het productieproces versneld worden, bij voorkeur in combinatie met processen op grote oppervlakken.

Auteurs: Aafke Bronneberg

Lees het volledige artikel in het NTvN van september 2013.