Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Winnaar NTvN-Prijsvraag

Credit: Baxley and Ye Group/JILA.

NTvN 85-01

Het januarinummer is uit!

DNA dichtritsen en knippen met CRISPR-Cas9

Het Cas9-eiwit speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van bacteriën, maar kan ook ingezet worden voor genetsiche manipulatie. Het eiwit kan DNA ‘openknippen’ en er veranderingen in aanbrengen. Om deze techniek veilig te kunnen gebruiken is een goede voorspelling belangrijk van waar een Cas9-gRNA het genoom zal knippen. Lees er alles over in het januarinummer. Illustratie: Jennifer Doudna.

Vorige Volgende

Artikel

Winnaar NTvN-Prijsvraag

Gepubliceerd: 1 maart 2014 14:00

Liesbeth Janssen heeft de 20e editie van de NTvN-Prijsvraag gewonnen met haar artikel Kouder dan koud? dat u kunt lezen in het maartnummer van het NTvN. Hieronder vindt u het abstract:

Bij temperaturen nabij het absolute nulpunt kan het gedrag van atomen en moleculen nauwkeurig gecontroleerd worden met een extern elektromagnetisch veld. Hierdoor bieden ultrakoude gassen unieke mogelijkheden voor fysisch en chemisch onderzoek. Dit artikel bespreekt hoe een moleculair gas afgekoeld kan worden naar het microkelvingebied, en welk botsingsgedrag zich bij dergelijke temperaturen voordoet.

De artikelen van de winnaars van de tweede en derde prijs zullen verschijnen in het aprilnummer.