Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Stella Lux stelt studenten op de proef

Het hele team achter de Stella Lux. Foto: TU Eindhoven, Bart van Overbeeke.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Stella Lux stelt studenten op de proef

Gepubliceerd: 1 October 2015 12:41

Daar sta je dan. Aan het einde van je laatste en zwaarste bachelorstudiejaar. Wat ga je hierna doen? Ga je gelijk door met een master? Ga je eerst wat geld verdienen of heb je even genoeg van de stress en ga je lekker naar het buitenland? Je bent toch wel speciaal als je er dan voor kiest om als vrijwilliger anderhalf jaar lang het zwaarste te gaan doen wat je ooit gedaan hebt, als fulltime lid van het studententeam dat werkt aan de ontwikkeling van zonneauto Stella Lux.

Gelukkig was ik niet alleen. Samen met 22 andere studenten ging ik de uitdaging aan om de volgende stap te zetten in de evolutie van Stella, de eerste poging van Solar Team Eindhoven om een zonneauto voor meerdere personen te maken. Onder het motto ‘Eindhoven de gekste’ besloot het vorige team ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie te ontwikkelen voor het nieuwe klassement in de Bridgestone World Solar Challenge (WSC): de Cruiser Class. Met Stella won het vorige team niet alleen de WSC, ook kreeg Stella de Crunchie-prijs, vaak gezien als de Oscar voor technologie. Deze prestaties overtreffen zou dus niet bepaald eenvoudig worden.

Auteur: Xander Houtman

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van het NTvN.