Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Water koken bij 30˚C

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Water koken bij 30˚C

Gepubliceerd: 1 December 2015 14:00

Als natuurkundedocent heb je zo een aantal proeven waarop je je echt kunt verheugen. Bij het maken van je lesplanning weet je al drie weken of langer van te voren dat woensdag het derde uur een mooie les gaat worden door deze proef. In dit artikel bespreek ik een dergelijk proef, een proef die de kern vormt van de module Water koken bij 30 °C zoals we die aan de U-Talent Academie [1] van de Universiteit Utrecht ontwikkeld hebben voor 3 vwo. Het mooie is dat de proef zowel heel spectaculair is als leerzaam. Veel leerlingen halen dit er nog niet direct uit maar bij het nabespreken zie je ook bij hen de waardering voor deze proef verschuiven van het spectaculaire einde naar het zeer leerzame middenstuk. 

Auteur: Ron Vonk.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN.

De filmpjes en de opgave die bij het artikel horen zijn te zien op Natuurkunde.nl. Kijk hier voor het artikel en hier voor de opgave.