Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Slimmer dan ITER?

Een foto met een fisheyelens laat de volledige bouwplaats van het Tritium Building (voorgrond) van ITER zien. Foto: ITER Organization.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Slimmer dan ITER?

Gepubliceerd: 1 August 2015 12:21

Het idee van kernfusie is simpel. Versnel een bundel deuteriumionen tot een energie hoog genoeg om de afstotende Coulombkracht van een ander deuteriumion te overwinnen en schiet die op een ijsblokje. Gegarandeerd dat u kernfusiereacties zult krijgen. Volg het nieuws over kernfusie: regelmatig duiken er artikelen op over scholieren die een fusiereactor hebben gemaakt, over wetenschappers die ‘koude’ kernfusie hebben aangetoond, start-ups die claimen binnen vijf jaar een prototype fusiereactor te realiseren en zelfs het grote Lockheed Martin beloofde ons onlangs een compacte fusiebron. Toch zijn fusiewetenschappers al decennia bezig om hetzelfde voor elkaar te krijgen. De voortgang is gestaag en heeft geculmineerd in de bouw van ITER, de fusiereactor die moet aantonen dat het mogelijk is om tien keer zo veel vermogen te produceren dan erin gestopt wordt. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Auteur: Roger Jaspers

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.