Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Sterrenkunde, de oudste wetenschap?

Een foto van de grote komeet van 1882, genomen door David Gill in Kaapstad. Foto: Archief van de Leidse Sterrewacht.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Sterrenkunde, de oudste wetenschap?

Gepubliceerd: 1 August 2015 12:28

Mensen hebben zich altijd verwonderd over de sterrenhemel en over de vreemde omzwervingen van de maan en de planeten. Duizenden jaren geleden zagen mensen al dat die omzwervingen voorspelbaar waren. Volgens veel commentatoren is sterrenkunde daarmee de oudste wetenschap.

Dat sterrenkunde de oudste wetenschap zou zijn, ligt niet erg voor de hand. Waarom zou wetenschap juist moeten beginnen bij de verre sterrenhemel? Waarom niet dichter bij huis, bijvoorbeeld het bestuderen van planten en dieren, het menselijk lichaam of naburige volkeren? Natuurlijk, sterrenkunde was belangrijk voor tijdrekening en navigatie, maar het is toch moeilijk vol te houden dat sterrenkunde een urgenter (of ouder) probleem vormde dan voedselvoorziening, ziektes en verwondingen of oorlog en vrede. Het antwoord is natuurlijk dat er over die andere zaken wel kennis werd verzameld, maar dit werd om de een of andere reden geen wetenschap genoemd. De uitspraak ‘sterrenkunde is de oudste wetenschap’ zegt meer over wat wij onder wetenschap verstaan dan over sterrenkunde. Wetenschap is kennelijk meer dan alleen ‘kennis’. Wat wetenschappelijke kennis zo bijzonder maakt, is echter niet gemakkelijk aan te wijzen. In de loop van de eeuwen zijn de criteria daarvoor veranderd. Dat is te zien aan de manier waarop over sterrenkunde als wetenschap werd gesproken.

Auteur: David Baneke

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.