Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

SolaRoad, het wegdek als zonnepaneel

Stan Klerks met een stukje SolaRoad.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

SolaRoad, het wegdek als zonnepaneel

Gepubliceerd: 1 September 2015 16:15

Eind vorig jaar werd in Krommenie een fietspad geopend met zonnepanelen in het wegoppervlak. Op deze pilotlocatie worden de wegmodules die door TNO en een aantal partners zijn ontwikkeld getest. Innovator Sten de Wit en lead engineer Stan Klerks, beiden werkzaam bij TNO, vertellen over SolaRoad, een nieuw concept voor de opwekking van duurzame energie. De ambitie op de lange termijn is om het ook in autowegen te implementeren.

Hoe is het idee voor SolaRoad ontstaan?
De Wit: “Het idee is in 2009 ontstaan tijdens een brainstorm bij TNO over innovaties op het gebied van infrastructuur. We deden tot die tijd nog niet veel aan wegenbouw, wel aan tunnels, viaducten, bruggen en sluizen. We vonden het belangrijk om een innovatie-agenda te hebben voor de langere termijn. Toen kwam het idee op om het zonlicht dat op de wegen valt op te vangen en om te zetten in elektriciteit waarmee je de voertuigen aandrijft die op die wegen rijden. Daarmee maak je een enorme stap naar energieneutrale mobiliteit. Dat zou prachtig zijn. We zijn toen begonnen met haalbaarheidsstudies en proeven. In een heel vroeg stadium zijn er andere partijen bij betrokken. Het was wel duidelijk dat je dit niet als een kennispartij alleen kunt doen.”

Auteur: Marieke de Boer

Lees het volledige artikel in het septembernummer van het NTvN.