Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Dutch Journal of Physics

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Dutch Journal of Physics

Gepubliceerd: 1 January 2016 14:00

For the English text, see: www.nnv.nl/dutch-journal-of-physics/

-------------

Al enkele maanden kondigen we een Engelstalige versie aan van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Nu is het eindelijk zo ver! Het Dutch Journal of Physics, zoals de nieuwste uitgave van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging is gedoopt, is online. Het e-magazine is gratis te downloaden in Google’s Play Store en Apple's App Store en is geschikt voor tablets die op Android 4.1 of iOS 8.0 of hoger draaien.

Wat is het Dutch Journal of Physics?
Het Dutch Journal of Physics is een elektronisch tijdschrift dat speciaal gemaakt is voor tablets die draaien op iOS of Android. Het eerste nummer dat te downloaden is, is een vertaling van het themanummer over licht dat eerder dit jaar uitgekomen is. Met deze gratis editie kunnen alle geïnteresseerden kennismaken met ons tijdschrift.
In 2016 zullen we vier edities van het Dutch Journal of Physics uitgeven. Deze bevatten een mooie selectie van vertaalde artikelen uit drie edities van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Voor de huidige leden van de NNV wordt het Dutch Journal of Physics gratis beschikbaar (na inlog). Naast het ‘reguliere’ lidmaatschap komt er de mogelijkheid om een Engelstalig lidmaatschap af te sluiten. Dit houdt in dat je toegang krijgt tot het online Dutch Journal of Physics en dat je gebruik kan maken van allerlei voordelen van het NNV-lidmaatschap, zoals korting op symposia en dergelijke, maar niet het papieren tijdschrift in de bus krijgt. Daarnaast zal het mogelijk zijn een los nummer tegen betaling te downloaden.

iOS en Android
Tijdens de ontwikkeling van het Dutch Journal of Physics hebben we gekozen om het geheel te optimaliseren voor de iPad, vanwege de uniformiteit van deze tablets. Onze software stelde ons echter in staat hetzelfde ontwerp te gebruiken voor publicatie op Androidtoestellen. Android kent een grote verscheidenheid aan toestellen (denk aan formaat, beeldverhouding en resolutie) en versies van het besturingssysteem. Het is daarom voor ons niet mogelijk op alle verschillende mogelijkheden het tijdschrift te testen. Het kan dus zo zijn dat de ervaring zoals wij die bedoeld hebben niet geheel juist wordt weergegeven. Wij zijn blij met alle terugkoppeling en informatie over ervaring met het digitale tijdschrift, zodat we in staat zijn het te verbeteren.
Om het Dutch Journal of Physics te lezen op een iPad moet er iOS 8.0 of nieuwer op staan. Voor Androidtoestellen geldt dat er minimaal Android 4.1 op moet staan.

Waarom het Dutch Journal of Physics?
Het initiatief komt voort uit de wens de groep natuurkundigen in Nederland te bereiken die de Nederlandse taal niet voldoende machtig is om het NTvN te lezen. Dit is een groep die almaar groeit. Als vereniging vinden we het belangrijk dat ook zij op de hoogte kunnen blijven van de Nederlandse fysica en dat we ook hun belangen goed kunnen behartigen. Het Dutch Journal of Physics leent zich hier perfect voor en met de extra mogelijkheden die een digitaal medium met zich meebrengt, is het ook voor de lezers van het NTvN de moeite waard om de tablet er bij te pakken.
Tevens is er grote belangstelling van onze zusterverenigingen in het buitenland, die met grote nieuwsgierigheid dit initiatief volgen en bereid zijn hier ruchtbaarheid aan te geven onder hun leden.
Als laatste willen je vragen het Dutch Journal of Physics onder de aandacht te brengen van (buitenlandse) collega’s en vrienden.

Auteur: Esger Brunner.