Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Zonder Grossmann geen Einstein

Marcel Grossmann.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Zonder Grossmann geen Einstein

Gepubliceerd: 1 November 2016 11:01

Op drie cruciale momenten schoot Marcel Grossmann zijn vriend Albert Einstein te hulp. Tijdens hun studie leende hij Einstein zijn voorbeeldige dictaten. Na zijn afstuderen kreeg Einstein op aanbeveling van Grossmann senior een baan bij het Zwitserse patentbureau. Toen Einstein leek vast te lopen in de wiskunde van zijn algemene relativiteitstheorie was het uitgerekend Grossmann die hem de weg kon wijzen. De stelling ‘zonder Grossman geen Einstein’ is daarom verdedigbaar.

Einstein ontvlucht Duitsland
Gewapend met een doktersattest waarin stond dat hij een zenuwinzinking had en met een verklaring van zijn leraar wiskunde dat hij de wiskunde al op eindexamenniveau beheerste, verliet de 15-jarige Albert Einstein in 1894 zonder diploma het Luitpold Gymnasium in München. De opluchting over zijn vertrek was wederzijds. Zijn leraar Grieks had hem toegevoegd: “Het wordt nooit iets met jou, je verspilt ieders tijd en je zou de school onmiddellijk moeten verlaten”. 

Auteur: Erik Lagendijk

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het NTvN.