Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Winnaars NTvN-Prijsvraag

NTVN 85-07

Het julinummer is uit! Het nieuwe themanummer telt 100 pagina's en toont welke rol natuurkunde speelt in de kunst.

Schilderen met meteorietenstof

Particles of Dust, 2017. Dust, dirt, meteorite particles, iron particles, copper particles, metal alloy and metal pigments on canvas, linnen and jute, 170 x 375 cm. Foto: Gert Jan van Rooij.

Vorige Volgende

Artikel

Winnaars NTvN-Prijsvraag

Gepubliceerd: 1 maart 2016 14:00

Het bepalen van de winnaar van de NTvN-Prijsvraag werd de jury dit jaar zeker niet makkelijk gemaakt. Van de inzendingen van promovendi of pas-gepromoveerden waren er maar liefst tien zo goed dat ze in aanmerking komen voor publicatie. Na een tweede voor de jury heel lastige selectieronde bleven er drie artikelen over die echt in de prijzen vallen. Deze artikelen hebben net dat beetje extra en worden geplaats in het maart- en aprilnummer van het NTvN. De derde plaats levert 500 euro op, de tweede plaats 750 euro en de winnaar krijgt naast eeuwige roem een geldbedrag van 1000 euro.

De jury heeft besloten dat Ludo Cornelissen met zijn artikel getiteld Stroom sturen door een isolator: magnonen maken het mogelijk op de derde plaats komt. Het artikel is goed opgebouwd en de strekking van het verhaal is zo toegankelijk geschreven dat het zelfs voor niet-natuurkundigen grotendeels te volgen is. Tegelijkertijd is het artikel inhoudelijk van een goed niveau. Het artikel bevat fraaie afbeeldingen die de tekst ondersteunen. Cornelissen brengt duidelijk naar voren wat uit zijn eigen onderzoek stamt. Van harte gefeliciteerd, de 500 euro zijn voor jou.

De tweede plaats is voor Vivian Jacobs met haar artikel Dirac-halfmetalen met holografische wisselwerkingen. Jacobs weet lastige theoretische concepten glashelder te verwoorden. De jury is er van overtuigd dat dit artikel aan een breed lezerspubliek de nieuwste ontwikkelingen in de snaartheorie en de vastestoffysica weet over te brengen. Een brug bouwen tussen deze op het eerste gezicht heel verschillende gebieden blijkt mogelijk en wordt op een heel heldere wijze door jou inzichtelijk gemaakt. Van harte gefeliciteerd, de 750 euro zijn voor jou!

Er kan natuurlijk maar één echte winnaar zijn. De winnaar van de NTvN-Prijsvraag is Mathijs Janssen met zijn artikel getiteld: (B)lauwe energie. Janssen heeft een heel compleet artikel geschreven met een goede structuur, een duidelijke uitleg en een link met de toepassing. Lastige zaken zijn op een begrijpelijke en heldere manier opgeschreven zonder de diepgang uit het oog te verliezen. Janssen studeerde theoretische natuurkunde in Utrecht en studeerde af bij Jan Zaanen. Vanaf 2013 werkt Janssen aan zijn promotieonderzoek bij René van Roij. Zijn eerste publicatie kreeg meteen veel aandacht in de media, onder andere bij Vroege Vogels. Door het winnen van de NTvN-Prijsvraag krijgt Matthijs Janssen eeuwige roem en een geldbedrag van 1000 euro!

Nogmaals van harte gefeliciteerd namens de jury. De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens FYSICA 2016 op 8 april in Nijmegen. Ook dit jaar houden we de NTvN-Prijsvraag voor promovendi en pasgepromoveerden. Kijk voor meer informatie op www.ntvn.nl/prijsvraag.

Het artikel van de winnaar is te lezen in het maartnummer van het NTvN, de artikelen die de tweede en derde prijs hebben gewonnen verschijnen in het aprilnummer.

Eduard Driessen, Floor Broekgaarden, Helko van den Brom en Lodewijk Arntzen
Jury van de NTvN-Prijsvraag