Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Zware tegenslag voor het Knopjesmuseum

NTvN 88-01

Het januarinummer is uit!

Van de eerste qubits naar QuTech

Op 13 oktober 2021 kreeg quantumonderzoeker Lieven Vandersypen de Spinozapremie en een bijbehorend bronzen beeld uitgereikt uit handen van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven. In het januarinummer een interview met Vandersypen. Foto: NWO.

Vorige Volgende

Artikel

Zware tegenslag voor het Knopjesmuseum

Gepubliceerd: 1 March 2016 14:00

22 januari jongstleden was de pers uitgenodigd om twee weken voor de opening al een kijkje te nemen in het Knopjesmuseum. Nog niet alles was af, maar er was genoeg om te zien dat dit iets bijzonders zou worden. Even waande ik me op de set van Wie is de Mol. Voordat ik het labyrint met interactieve installaties kon betreden, moest ik eerst een raadsel oplossen op de computer. In de eerste kamer werd ik geheimzinnig toegesproken. De boodschap eindigde met: “Angst is voor mietjes”.

Helaas sloeg een week later het noodlot toe. Een grote brand brak uit in het pand van de Spullenmannen, een kunstenaarscollectief met een wetenschappelijke achtergrond dat verantwoordelijk is voor het Knopjesmuseum. De afgelopen tien jaar hebben ze een groot aantal installaties gemaakt die op diverse plekken tentoongesteld zijn. Zo was één installatie een aantal jaar geleden onderdeel van de tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens in de Grote Kerk in Den Haag. De Spullenmannen hadden besloten om al deze installaties op één plek samen te brengen. Het resultaat moest “een fascinerende mengeling van wetenschapsmuseum, sprookjeswereld en escaperoom” worden, aldus ‘Spullenman’ Harmen Zijp, kunstenaar en scheikundige. De installaties laten je nadenken over wetenschap en hebben onder andere te maken met de opwarming van de aarde, evolutie en geluid.

Een dag na de brand mochten de Spullenmannen het pand weer betreden en met de hulp van heel veel mensen hebben ze gelukkig een hoop installaties kunnen redden. Harmen Zijp: “Het labyrint zal opnieuw gebouwd moeten worden, maar de meeste apparatuur en elektronica hebben we op tijd kunnen behoeden voor ernstige roet- en waterschade. Er is dus nog een collectie en er komt dus ook een Knopjesmuseum. We weten momenteel alleen nog niet waar en wanneer.”

Inmiddels zijn vele vrijwilligers in de weer om het museum weder op te bouwen. Op 7 maart wordt er in Schouwburg de Flint in Amersfoort een benefietfestival georganiseerd met de titel In de brand? Uit de brand!

Meer informatie is te vinden op: www.knopjesmuseum.nl en www.indebranduitdebrand.nl.

Marieke de Boer

Zie hier ook een korte documentaire van Amersfoortgezien: