Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De klapschaats

De eerste klapschaats die in 1985 is gemaakt door de uitvinders.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

De klapschaats

Gepubliceerd: 1 June 2016 11:30

In de aanloop naar Olympische Spelen zijn sporters en hun begeleiders naarstig op zoek naar technologische innovaties om hun uitgangspositie ten opzichte van concurrenten te verbeteren. De verschillen aan de top zijn klein, dus minimale verbeteringen aan de sportuitrusting kunnen het verschil tussen winst en verlies al bepalen. Vaak zijn de innovaties het gevolg van trial and error binnen de sport, waarbij zowel de aanpassingen als de effecten daarvan klein zijn en ‘aardverschuivingen’ binnen een sport achterwege blijven. De ontwikkeling van de klapschaats is hierop een uitzondering.

In het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw deed Gerrit Jan van Ingen Schenau (1944-1998) met zijn collega’s aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek aan de voortstuwing bij verschillende sporten. Schaatsen was een van de bewegingen die hij onderzocht. In 1981 was hij gepromoveerd op het proefschrift A power balance applied to speed skating en inmiddels gold hij wereldwijd als dé wetenschappelijk expert in de biomechanica van het schaatsen. In 1983 had hij samen met collega Gert de Groot met een hogesnelheidscamera beelden gemaakt tijdens het wereldkampioenschap schaatsen voor vrouwen in Karl-Marx-Stadt. Hij wilde uitzoeken waarom de Oost-Duitse dames zo veel sneller schaatsten dan de Nederlandse. Bij de analyse van de filmbeelden viel het hem op dat de schaatsers het contact met het ijs verloren nog voordat de knie volledig gestrekt was. Het laatste stukje van de schaatsslag werd door alle schaatsers in de lucht afgemaakt.

Auteur: Jos J. de Koning

Lees het volledige artikel in het juninummer van het NTvN.