Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Software voor complexe vraagstukken

Oprichters van VORtech Mark Roest en Edwin Vollebregt in 1996 bij het Convex 3200 rekencluster aan de TU Delft.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Software voor complexe vraagstukken

Gepubliceerd: 1 August 2016 15:31

VORtech in Delft houdt zich bezig met het ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van programmatuur waarin grote of complexe berekeningen plaatsvinden. Ook kunnen ze worden ingehuurd voor consultancyklussen waarbij complexe vraagstukken worden opgelost.

‘Heel VORtech bakt’, ‘paardrijden’ en ‘iets met cheerleaden’. Op het whiteboard in de vergaderruimte van het Delftse bedrijf VORtech staan tientallen ideeën om het twintigjarig bestaan te vieren. Mark Roest, een van de oprichters van VORtech, vertelt hoe het ruim twintig jaar geleden allemaal is begonnen. “VORtech is voortgekomen uit mijn promotiewerk en dat van Edwin Vollebregt. We zijn samen gepromoveerd bij de faculteit Wiskunde hier in Delft. Ik ben natuurkundige van origine, maar al tijdens mijn studie ben ik steeds meer met computers gaan doen. Experimenten wilden bij mij nooit lukken. Vooral de theorie, het rekenwerk vond ik leuk. Ons promotieonderzoek richtte zich op het simuleren van stromingen in kustgebieden en was in opdracht van Rijkswaterstaat. De berekeningen gingen destijds veel te traag en moesten sneller, want Rijkswaterstaat wilde veel meer detail aanbrengen en met name de verticale stroming beter in kaart kunnen brengen.”

Auteurs: Marieke de Boer en Esger Brunner

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.