Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Explaining science to society

Julia Cramer, Diederik Jekel (midden) en Rolf Hut tijdens de NNV-sessie. Foto: NTvN - Marieke de Boer.

NTvN 85-03

Het maartnummer is uit!

Periodieke systemen

Het periodiek systeem van chemische elementen werd 150 jaar geleden door Dmitri Mendelejev ingevoerd. Ongeveer vijftig jaar later volgde de overgang naar een fysische verklaring die echter pas honder jaar later in het systeem van elementaire deeltjes van het standaardmodel met het higgsboson zijn voltooiing vond. Lees er alles over in het maartnummer van het NTvN. Illustratie: Welcomia | Dreamstime.com.

Vorige Volgende

Artikel

Explaining science to society

Gepubliceerd: 1 maart 2018 10:28

Afgelopen januari organiseerde de NNV voor de negende keer een eigen sessie tijdens Physics@Veldhoven. Johan Klootwijk (Philips Research en secretaris van de NNV) en Diederik Jekel (vicevoorzitter van de NNV en wetenschapsjournalist) leidden de sessie met de titel Explaining science to society. Drie sprekers gaven voor een bomvolle zaal een introductie over hoe je je onderzoek onder de aandacht kunt brengen van een groot publiek. 

Auteur:Marieke de Boer

De drie sprekers tijdens de NNV-sessie waren Diederik Jekel, Rolf Hut en Julia Cramer. Diederik Jekel gaf de aanwezige wetenschappers een groot aantal tips op het gebied van wetenschapscommunicatie. De belangrijkste tip is dat je je publiek moet kennen en het niveau van je presentatie of artikel op hen moet afstemmen. Gebruik verder zo weinig mogelijk jargon en juist wel emotie en metaforen om je publiek te binden. Zo wist Jekel ooit een 14-jarige de wet van Ohm uit de leggen door deze toe te passen op een kledingwinkel die bestormd wordt door koopjesjagende dames.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van het NTvN.