Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

30 jaar world wide web

Foto: iStock - kynny

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

30 jaar world wide web

Gepubliceerd: 1 February 2019 13:00

Het world wide web is inmiddels niet meer weg te denken en het idee van een wereldwijd netwerk is dertig jaar geleden ontstaan. We besteden dit nummer in 4 artikelen aandacht aan het ontstaan en aan de toekomst: het quantuminternet.

Het ontstaan
Els de Wolf vertelt hoe het world wide web is ontstaan en of dit toeval was.

Herinneringen aan toen
Willem van Leeuwen was erbij toen dertig jaar geleden het world wide web ontstond. Hij haalt herinneringen op en legt uit waarom het zo goed was.

Quantuminternet
In het artikel van Sébastian de Bone en Gianluca de Bruin komt u meer te weten over het quantuminternet en over hoe ver men al is met de ontwikkeling.

De AMS-IX
Kees Neggers en Arjen van Rijn vertellen waarom de Amsterdam Internet Exchange, heden ten dage een van de grootste internetknooppunten ter wereld, juist in Amsterdam is ontstaan en wat de rol van natuurkundigen hierin was.