Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Na zonneschijn komt regen

Foto: Hans Beekhuis (KNMI), neerslagradar Herwijnen.

NTvN 86-12

Het decembernummer is uit!

Quantummechanica voor leken

Klaas Schonenberg vertelt in het decembernummer over zijn cursus Quantummechnica voor leken. Foto's: Wikipedia - Transocean Berlin, Orren Jack Turner en Bain News Service.

Vorige Volgende

Artikel

Na zonneschijn komt regen

Gepubliceerd: 1 August 2019 13:00

Op 10 oktober 2018 mocht ik samen met twee onderzoekers van het Finse Meteorologische Instituut de 26e Väisälä Award ontvangen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Wij kregen deze prijs voor het ontwikkelen van een praktisch toepasbare methode waarmee de conditie van de neerslagradars van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), het Finse Meteorologische Instituut en andere (Europese) meteorologische instituten dagelijks gemonitord kan worden [1]. De methode maakt gebruikt van het zonlicht dat meerdere malen per dag door de radars wordt waargenomen. Netwerken van neerslagradars worden door nationale meteorologische instituten gebruikt bij het waarschuwen voor zware regen en andere gevaarlijke weersituaties zoals onweersbuien, windstoten en windhozen.

Auteur: Iwan Holleman

Wanneer het KNMI code oranje of rood afkondigt voor gevaarlijk weer of zware regen gebeurt dat mede op basis van de waarnemingen van neerslagradars. Daarom is het essentieel dat deze neerslagradars in topconditie zijn en (bijna) altijd aan staan. Wij hebben een praktisch toepasbare methode ontwikkeld om neerslagradars te monitoren zonder hun operationele waarnemingen te verstoren. Onze methode maakt gebruik van zonlicht dat meerdere malen per dag per toeval door de radar wordt waargenomen tijdens de operationele waarnemingen. Op deze wijze wordt waardevolle informatie verkregen over de conditie van de radars, bijvoorbeeld over de uitlijning van de antenne, de bundelbreedte, de radarontvanger en de digitale signaalverwerking.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.