Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Metrologie

Een cubit uit 1336-1327 voor Christus. Foto: Wikipedia | Rama

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

Metrologie

Gepubliceerd: 1 September 2019 10:09

Op de voorkant van dit nummer staat een cubit uit 1336-1327 voor Christus. Deze lengtemaat wordt beschouwd als de oudste standaardmaat, maar had verschillende definities afhankelijk van het volk dat de cubit gebruikte. Hoe anders gaat het er tegenwoordig aan toe in de wereld van de metrologie, waar nauwkeurigheid, precisie en gevoeligheid centraal staan.

Optische metrologie
Hoe wordt optische metrologie bedreven en industrieel toepasbaar gemaakt?

Lensloze microscopie
Computeralgoritmes verbeteren microscopen en maken het mogelijk om microscopie te doen zonder lenzen.

Uitlijntralies
Tralies geëtst in een wafer worden in fotolithografiemachines van ASML gebruikt voor nauwkeurige plaatsbepaling. De vraag is of ultrasoon geluid in plaats van licht gebruikt kan worden om deze tralies te detecteren.

Kleine deeltjes
De auteurs beschrijven een recent ontwikkelde meetmethode in de halfgeleiderindustrie om steeds kleinere vervuilende deeltjes te detecteren.