Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Metrologie

Een cubit uit 1336-1327 voor Christus. Foto: Wikipedia | Rama

NTvN 86-06

Het juninummer is uit!

Hoe fotografeer je een onzichtbaar object?

Met een foto van M87* is nu experimenteel en direct bewezen dat zwarte gaten bestaan. Lees hoe deze foto tot stand is gekomen en welke rol Nederland hierin speelde in het juninummer van het NTvN. Credit: Event Horizon Telescope Collaboration.

Vorige Volgende

Artikel

Metrologie

Gepubliceerd: 1 September 2019 10:09

Op de voorkant van dit nummer staat een cubit uit 1336-1327 voor Christus. Deze lengtemaat wordt beschouwd als de oudste standaardmaat, maar had verschillende definities afhankelijk van het volk dat de cubit gebruikte. Hoe anders gaat het er tegenwoordig aan toe in de wereld van de metrologie, waar nauwkeurigheid, precisie en gevoeligheid centraal staan.

Optische metrologie
Hoe wordt optische metrologie bedreven en industrieel toepasbaar gemaakt?

Lensloze microscopie
Computeralgoritmes verbeteren microscopen en maken het mogelijk om microscopie te doen zonder lenzen.

Uitlijntralies
Tralies geëtst in een wafer worden in fotolithografiemachines van ASML gebruikt voor nauwkeurige plaatsbepaling. De vraag is of ultrasoon geluid in plaats van licht gebruikt kan worden om deze tralies te detecteren.

Kleine deeltjes
De auteurs beschrijven een recent ontwikkelde meetmethode in de halfgeleiderindustrie om steeds kleinere vervuilende deeltjes te detecteren.