Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Telescopen van de toekomst

Op de Cerro Armazones-berg in Chili zal de European Extremely Large Telescope verrijzen. Op deze artistieke impressie is te zien hoe het systeem met de adaptieve optica eruit gaat zien. Illustratie:ESO/ L. Calçada

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

Telescopen van de toekomst

Gepubliceerd: 1 September 2019 10:05

Er wordt volop gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe ambitieuze generaties telescopen, zoals de European Extremely Large Telescope (E-ELT) in Chili of de James-Webb-ruimtetelescoop (JWST). Om de waarnemingen te verbeteren moeten nieuwe technieken ontwikkeld worden. Ook Nederlandse studenten zoals Joost Wardenier en Rico Landman leveren met hun masteronderzoek aan de Universiteit Leiden een bijdrage aan deze telescopen van de toekomst.

Auteurs: Anniek Gloudemans en Frank de Veld

“De laatste weken van de zomervakantie kwam ik pas op mijn project uit, toen ik zocht naar een masterproject voor het tweede jaar, binnen de instrumentatie-afdeling. Het project dat ik gekozen heb leek me het leukste, juist omdat ik er het minste van begreep,” vertelt Joost Wardenier. “Mijn onderzoek gaat over de techniek aperture masking, waarmee je van een optische telescoop een interferometer maakt door het verkleinde beeld achter de opening van de telescoop af te dekken met een masker met gaatjes erin. Dit zorgt voor een interferentiepatroon op een CCD-chip waaruit een afbeelding gemaakt kan worden met een hogere resolutie dan zonder aperture mask. Deze techniek bestond al langer, maar het team waar ik in werk gaat nog een stapje verder. Wij voegen namelijk een holografie-element toe met behulp van een faseplaatje dat we printen met vloeibare-kristaltechnologie. Je voegt dan eigenlijk op ieder plekje van de lens een extra stukje fase aan het licht toe wat ook weer een net ander effect heeft op het interferentiepatroon. Zo kan je meer informatie krijgen over het beeld dat je wilt zien in je plaatje.”

Lees het volledige artikel in het septembernummer van het NTvN.