Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Nobelprijzen 2019

Illustratie: © Nobel Media 2019 - Niklas Elmehed.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Nobelprijzen 2019

Gepubliceerd: 1 January 2020 13:00

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is in 2019 toegekend aan James Peebles, Michel Mayor en Didier Queloz voor hun bijdrage “aan ons begrip van de evolutie van het heelal en de plek van de aarde in de kosmos”. De Nobelprijs voor de Chemie ging naar John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino voor “de ontwikkeling van de lithiumionbatterij”.

Exoplaneten
Michel Mayor en Didier Queloz mogen samen de helft van de Nobelprijs in ontvangst nemen voor “de ontdekking van een exoplaneet in een baan rondom een Zonachtige ster”.

James Peebles
De andere helft van de Nobelprijs gaat naar James Peebles voor “de theoretische ontdekkingen in de fysische kosmologie.”

Litiumionbatterij
De ontwikkeling van lithiumionbatterijen was een combinatie van vernuft en doorzetten wat leidde tot de Nobelprijs voor John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino.