Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Ik stelde de domste vragen

Studio Oostrum - Hollandse Hoogte

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

Ik stelde de domste vragen

Gepubliceerd: 1 October 2020 15:43

Biofysica Nynke Dekker, hoogleraar aan de TU Delft, is een van de vier wetenschappers die op 30 september de NWO-Spinozapremie uitgereikt krijgt. Haar werk wisselt tussen biologische vraagstukken en instrumentele uitdagingen.

Auteur: Esger Brunner

“Ik ben al bijna gewend aan het hele idee. Het kostte wel even tijd, het komt toch uit de lucht vallen,” lacht Nynke Dekker enkele maanden nadat ze van NWO-voorzitter Stan Gielen te horen kreeg dat ze de Spinozapremie, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd, krijgt. De winnaars ontvangen een bronzen beeld van Spinoza en een bedrag van 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek. Dekker leidt sinds 2002 haar eigen vakgroep aan de TU Delft en werd in 2008 hoogleraar Single-molecule nanoscale biophysics. “Met mijn groep bestuderen we DNA- en RNA-eiwitinteracties met single-molecule-technieken. We kijken met name naar eiwitmotoren die over DNA of RNA wandelen. Dat doen we met instrumenten die we zelf bouwen. Ons werk heeft deels een biologische en deels een technologische component.”

Lees het volledige interview in het oktobernummer van het NTvN.