Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

“Bij Martijn is er altijd lol in de klas"

Foto: Marieke de Boer.

NTvN 87-10

Het oktobbernummer is uit!

Een hoornvlies uit de bioprinter

Een alternatief voor weefsel- en orgaantransplantaties. Foto: Unsplash - Joel Staveley

Vorige Volgende

Artikel

“Bij Martijn is er altijd lol in de klas"

Gepubliceerd: 1 December 2020 13:00

Tijdens de online-editie van FYSICA 2020 op 17 april jongstleden werd Martijn Leensen door de NNV uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2020. Volgens het juryrapport is Leensen “er een uitstekend voorbeeld van dat het geven van onderwijs meer is dan louter kennisoverdracht. Hij wordt geroemd door leerlingen en collega’s. Zijn lessen volgen een gestructureerde opzet voor alle leerlingen, waarbij de leerlingen tevens de mogelijkheid hebben om te differentiëren. Hij is actief met een eigen YouTube-kanaal, zodat hij ook als docent functioneert voor andere leerlingen in Nederland. Leerlingen waarderen hem tevens als mentor en begeleider.”

Auteur: Marieke de Boer.

“Bij Martijn is er altijd lol in de klas. Er hangt een leuke sfeer, maakt niet uit welke klas.” Collega Sjoerd Janssens komt tijdens het interview even het lokaal binnen om een boek uit de kast te pakken en laat desgevraagd duidelijk zijn waardering blijken. “Martijn is altijd met onderwijs bezig. We krijgen vaak linkjes doorgestuurd die met onderwijs te maken hebben.”

Martijn Leensen is zelf een stuk bescheidener en was dan ook verbaasd dat hij werd verkozen tot Natuurkundedocent van het Jaar. “Ik ben geen vakidioot die alleen maar met natuurkunde bezig is, ik probeer ook andere dingen op de klas over te brengen. Toen ik hoorde dat ik tot de drie genomineerden behoorde, schatte ik mijn kansen erg laag in, omdat ik had verwacht dat de NNV vooral veel belang zou hechten aan docenten met een sterk academisch georiënteerde achtergrond. Uiteraard vind ik het heel mooi dat ik verkozen ben, maar ik zou het ook goed vinden als volgend jaar iemand wint die in Rotterdam-Zuid lesgeeft aan de tweede klas van het vmbo en daar leerlingen enthousiast maakt voor het vak. Dat is minstens zo belangrijk en misschien nog wel veel moeilijker dan in een vijfde klas atheneum.”

Lees het volledige interview in het decembernummer van het NTvN.