Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Wat is er gaande in onze soufflés?

Foto: kokenmetkennis.nl.

NTvN 87-05

Het meinummer is uit!

Sonnenborgh benoemd tot EPS Historic Site

De European Physical Society (EPS) heeft Sonnenborgh onlangs benoemd tot Historic Site. Foto: Marieke Wijntjes.

Vorige Volgende

Artikel

Wat is er gaande in onze soufflés?

Gepubliceerd: 1 July 2020 13:00

De bereiding van voedsel, thuis, in een restaurant of in de levensmiddelenindustrie, is altijd een opeenstapeling van chemische en fysische processen. Of het nou gaat over het maken van mayonaise, de garing van vlees of het rijzen en weer inzakken van een soufflé: koken is een combinatie van fysica en chemie.

Auteur: Jan Groenewold.

Noem mijn interesse in het kookproces gerust een uit de hand gelopen hobby. Hiermee bezig zijn is behalve ontzettend leuk (en vaak lekker) ook bijzonder leerzaam op het gebied van het wetenschappelijk benaderen van niet-geïdealiseerde problemen. Wat er precies in de pan gebeurt, is een ingewikkeld samenspel van allerlei fysische en chemische processen. In mijn dagelijks werk hou ik me ook bezig met problemen van vergelijkbare complexiteit die op het grensvlak liggen van fysica en chemie. Met behulp van gedegen basiskennis, afschattingen en modellen probeer ik grip te krijgen op deze ‘materie’.