Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Zonnecellen

Foto: Wikipedia - Gregor Tatschl

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

Zonnecellen

Gepubliceerd: 1 September 2020 13:00

Er wordt veel natuurkundig onderzoek gedaan naar duurzame energiebronnen. Het septembernummer staat in het teken van zonnecellen.

De toekomst
Imme Schuringa en Bruno Ehrler bespreken een nieuw materiaal, perovskiet, en een fysisch proces, singletsplitsing, die kunnen worden ingezet om zonnecellen te produceren die het spectrum van de zon beter benutten zodat de zonnecel een hogere efficiëntie kan halen.

Zonnepanelen op zee
Drijvende fotovoltaïsche zonne-energiesystemen, met name op zee, hebben volgens Sara Golroodbari en Wilfried van Sark een groot potentieel. Ze bespreken diverse projecten wereldwijd en gaan vervolgens in op een drijvend systeem in de Noordzee.

De ideale hoek
Zonnepanelen op een platte ondergrond zie je onder verschillende hoeken staan. Hans van Leeuwen gaat in op de voornaamste aspecten die de optimale stand beïnvloeden.