Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De Nobelprijzen

Foto: NTvN - Marieke de Boer.

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

De Nobelprijzen

Gepubliceerd: 1 January 2021 13:00

In dit nummer van het NTvN staan de Nobelprijzen centraal. Uiteraard is er een uitgebreid artikel over de winnaars van afgelopen jaar, maar we besteden ook aandacht aan de eerste winnaars, ruim honderd jaar geleden.

Nobelprijs voor de Natuurkunde 2020
Vincent Icke vertelt over het theoretische van Roger Penrose en het experimentele werk van Reinhard Genzel en Andrea Ghez in het onderzoek naar zwarte gaten, waarvoor ze afgelopen jaar de Nobelprijs ontvingen.

De beginjaren
In 1976 besloot de Nobelstichting haar archieven open te stellen voor het eerste deel van de vorige eeuw. Dat maakte het mogelijk een kijkje te nemen achter de schermen. Frans van Lunteren vertelt onder andere hoe de eerste Nederlandse fysici aan hun Nobelprijs kwamen. Het artikel is hier te lezen.