Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De Nobelprijzen

Foto: NTvN - Marieke de Boer.

NTvN 87-10

Het oktobbernummer is uit!

Een hoornvlies uit de bioprinter

Een alternatief voor weefsel- en orgaantransplantaties. Foto: Unsplash - Joel Staveley

Vorige Volgende

Artikel

De Nobelprijzen

Gepubliceerd: 1 January 2021 13:00

In dit nummer van het NTvN staan de Nobelprijzen centraal. Uiteraard is er een uitgebreid artikel over de winnaars van afgelopen jaar, maar we besteden ook aandacht aan de eerste winnaars, ruim honderd jaar geleden.

Nobelprijs voor de Natuurkunde 2020
Vincent Icke vertelt over het theoretische van Roger Penrose en het experimentele werk van Reinhard Genzel en Andrea Ghez in het onderzoek naar zwarte gaten, waarvoor ze afgelopen jaar de Nobelprijs ontvingen.

De beginjaren
In 1976 besloot de Nobelstichting haar archieven open te stellen voor het eerste deel van de vorige eeuw. Dat maakte het mogelijk een kijkje te nemen achter de schermen. Frans van Lunteren vertelt onder andere hoe de eerste Nederlandse fysici aan hun Nobelprijs kwamen. Het artikel is hier te lezen.