Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Golven, geluid en gehoor

Illustratie: Rutger Wijnhoven.

NTvN 87-10

Het oktobbernummer is uit!

Een hoornvlies uit de bioprinter

Een alternatief voor weefsel- en orgaantransplantaties. Foto: Unsplash - Joel Staveley

Vorige Volgende

Artikel

Golven, geluid en gehoor

Gepubliceerd: 1 January 2021 13:00

Het onderwerp ‘trillingen en golven’ biedt op school veel kansen. Kansen om verbanden te leggen tussen verschillende stukjes natuurkunde, aandacht te besteden aan verstandig omgaan met de eigen gezondheid en met de leefomgeving, en om wiskundige, computer- en ontwerpvaardigheden van leerlingen te verbeteren.

Auteur: Hans van Bemmel.

Het hoofdstuk over geluid in de onderbouw en dat over trillingen en golven in de bovenbouw, lijken op het eerste gezicht modules die vrij los staan van de rest van de natuurkunde. De lesstof is ook veel beperkter in omvang dan bijvoorbeeld die van elektriciteit of mechanica. Met die laatste onderwerpen ben je veel vaker in de loop van de verschillende leerjaren bezig. Geluid doe je één keer in de onderbouw en één keer in de bovenbouw.

Lees het volledige artikel in het januarinummer van het NTvN of klik hier.