Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

3D-printen

Foto: iStock - FabrikaCr.

NTvN 88-10

Het oktobernummer is uit!

Aanstaande industriële nanorevolutie

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben voor het eerst een intrinsiek gedreven nanoturbine ontwikkeld, die in groot contrast staat met de huidige extern aangedreven nanomotoren. Lees er alles over in het oktobernummer. llustratie: Cees Dekker Lab / SciXel.

Vorige Volgende

Artikel

3D-printen

Gepubliceerd: 1 October 2021 11:35

De 3D-printer zoals we die nu kennen werd in 1986 bedacht. In eerste instantie werd vooral gefocust op het printen van plastic structuren, maar intussen is het 3D-printen uitgegroeid tot een heel scala aan materialen. De toepassingen zijn ook heel breed, zoals de artikelen in dit nummer laten zien.

Een hoornvlies uit de bioprinter
Wereldwijd wachten miljoenen mensen op een weefsel- of orgaantransplantatie. Ondanks dat er veel mensen op deze manier geholpen kunnen worden, is de vraag naar geschikt donormateriaal nog steeds vele malen hoger dan het aanbod. 3D-bioprinten van cellen brengt mogelijk de oplossing.

De nieuwe vorm van kustbescherming?
Het bedrijf Coastruction probeert door middel van 3D-printen kunstmatige riffen van cement te maken om zeeleven en kusten te ondersteunen.

Microscopisch kleine bootjes
Daniela Kraft, Rachel Doherty en Samia Ouhajji laten 3D-geprinte colloïden zwemmen en bestuderen met lichtmicroscopie hoe hun vorm het zwemgedrag en de interacties beïnvloedt. Lees het volledige artikel in het oktobernummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.