Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 5

NTvN 88-10

Het oktobernummer is uit!

Aanstaande industriële nanorevolutie

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben voor het eerst een intrinsiek gedreven nanoturbine ontwikkeld, die in groot contrast staat met de huidige extern aangedreven nanomotoren. Lees er alles over in het oktobernummer. llustratie: Cees Dekker Lab / SciXel.

Vorige Volgende

Artikel

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 5

Gepubliceerd: 1 October 2021 10:50

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de NNV kijken we hoe het vrouwen verging in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen honderd jaar. Om de maand publiceren we een tweeluik met twee bijzondere vrouwelijke natuurkundigen, een uit het verleden en een die nu actief is. Deze maand het laatste deel met Carolyne van Vliet en Rasa Muller.

Auteur: Margriet van der Heijden.

Hoe verging het vrouwen in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen eeuw? Na een natuurkundestudie en promotie aan de VU in Amsterdam belandde Karel van Vliet in 1956 in de Verenigde Staten en maakte daar carrière in de elektrotechniek en de gecondenseerde materie, na een transitie begin jaren tachtig als Carolyne van Vliet. Vier decennia na die transitie, is Rasa Muller promovendus bij het Amsterdams Instituut voor deeltjesonderzoek Nikhef en actief in outreach.

Lees het volledige artikel in het oktobernummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.