Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 5

NTvN 87-12

Het decembernummer is uit! Met traditiegetrouw veel aandacht voor onderwijs.

Wiskunde beter toepassen bij natuurkunde

Het toepassen van wiskunde bij natuurkunde in het onderwijs levert vaak problemen op. In een artikel in het decembernummer worden de aspecten die een rol spelen bij de transfer van wis- naar natuurkunde besproken. Illustratie: Phill Burrows | Dreamstime.com.

Vorige Volgende

Artikel

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 5

Gepubliceerd: 1 October 2021 10:50

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de NNV kijken we hoe het vrouwen verging in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen honderd jaar. Om de maand publiceren we een tweeluik met twee bijzondere vrouwelijke natuurkundigen, een uit het verleden en een die nu actief is. Deze maand het laatste deel met Carolyne van Vliet en Rasa Muller.

Auteur: Margriet van der Heijden.

Hoe verging het vrouwen in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen eeuw? Na een natuurkundestudie en promotie aan de VU in Amsterdam belandde Karel van Vliet in 1956 in de Verenigde Staten en maakte daar carrière in de elektrotechniek en de gecondenseerde materie, na een transitie begin jaren tachtig als Carolyne van Vliet. Vier decennia na die transitie, is Rasa Muller promovendus bij het Amsterdams Instituut voor deeltjesonderzoek Nikhef en actief in outreach.

Lees het volledige artikel in het oktobernummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.