Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een optische variant van het magnuseffect

Foto: Werner100359.

NTvN 88-05

Het meinummer is uit!

Het zesde IPCC-rapport

In een artikel in het meinummer geven we een samenvatting en een overzicht van de werkwijze van het zesde assessmentrapport van werkgroep I van het Intergovernmental Panel on Climate Change (AR6 WGI IPCC) dat afgelopen jaar werd gepresenteerd.

Vorige Volgende

Artikel

Een optische variant van het magnuseffect

Gepubliceerd: 1 December 2021 13:00

In een tot dusver onbekend optisch verschijnsel wordt een gefocusseerde laserbundel afgebogen door een draaiende elektrische dipool. Het verschijnsel doet denken aan het magnuseffect waarbij een effectbal een kromme baan beschrijft. Het door ons gevonden effect is van belang voor optische pincetten waarin afzonderlijke atomen worden vastgehouden. Deze pincetten vinden onder meer toepassingen in quantumcomputers en quantummeetmethoden. Dit effect verschuift de positie van het atoom en biedt tegelijk mogelijkheden om de beweging van het atoom gecontroleerd te beïnvloeden.

Auteur: Robert Spreeuw.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN of klik hieronder op de pdf.