Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een optische variant van het magnuseffect

Foto: Werner100359.

NTvN 88-01

Het januarinummer is uit!

Van de eerste qubits naar QuTech

Op 13 oktober 2021 kreeg quantumonderzoeker Lieven Vandersypen de Spinozapremie en een bijbehorend bronzen beeld uitgereikt uit handen van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven. In het januarinummer een interview met Vandersypen. Foto: NWO.

Vorige Volgende

Artikel

Een optische variant van het magnuseffect

Gepubliceerd: 1 December 2021 13:00

In een tot dusver onbekend optisch verschijnsel wordt een gefocusseerde laserbundel afgebogen door een draaiende elektrische dipool. Het verschijnsel doet denken aan het magnuseffect waarbij een effectbal een kromme baan beschrijft. Het door ons gevonden effect is van belang voor optische pincetten waarin afzonderlijke atomen worden vastgehouden. Deze pincetten vinden onder meer toepassingen in quantumcomputers en quantummeetmethoden. Dit effect verschuift de positie van het atoom en biedt tegelijk mogelijkheden om de beweging van het atoom gecontroleerd te beïnvloeden.

Auteur: Robert Spreeuw.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN of klik hieronder op de pdf.