Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een optische variant van het magnuseffect

Foto: Werner100359.

NTvN 87-12

Het decembernummer is uit! Met traditiegetrouw veel aandacht voor onderwijs.

Wiskunde beter toepassen bij natuurkunde

Het toepassen van wiskunde bij natuurkunde in het onderwijs levert vaak problemen op. In een artikel in het decembernummer worden de aspecten die een rol spelen bij de transfer van wis- naar natuurkunde besproken. Illustratie: Phill Burrows | Dreamstime.com.

Vorige Volgende

Artikel

Een optische variant van het magnuseffect

Gepubliceerd: 1 December 2021 13:00

In een tot dusver onbekend optisch verschijnsel wordt een gefocusseerde laserbundel afgebogen door een draaiende elektrische dipool. Het verschijnsel doet denken aan het magnuseffect waarbij een effectbal een kromme baan beschrijft. Het door ons gevonden effect is van belang voor optische pincetten waarin afzonderlijke atomen worden vastgehouden. Deze pincetten vinden onder meer toepassingen in quantumcomputers en quantummeetmethoden. Dit effect verschuift de positie van het atoom en biedt tegelijk mogelijkheden om de beweging van het atoom gecontroleerd te beïnvloeden.

Auteur: Robert Spreeuw.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN of klik hieronder op de pdf.