Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een budgetreis naar de Maan

NTvN 90-06

Het juninummer is uit!

Euclids opname 100 keer zo groot als van Hubble

Vergelijking van het beeldveld van Euclid met de grootte van de volle maan aan de hemel. Een enkele opname is meer dan honderd keer groter dan een opname met de Hubble-ruimtetelescoop terwijl de scherpte nauwelijks slechter is. Afbeelding: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier. CC BY-SA 3.0 IGO.

Vorige Volgende

Artikel

Een budgetreis naar de Maan

Gepubliceerd: 1 May 2021 09:49

Lunar Zebro is een studententeam uit Delft met als doel een zelfgebouwde rover naar de Maan te sturen, iets wat nog nooit eerder door studenten of zelfs een particulier bedrijf gedaan is. Deze rover zou de kleinste en lichtste maanrover ooit zijn en hij heeft nog een uniek aspect: zijn manier van voortbewegen. De afkorting Zebro staat voor zesbenige rover, wat aangeeft dat de robot gebruikmaakt van ronddraaiende ‘benen’ om te kunnen bewegen. Om meer te weten te komen over dit project sprak ik met Ahmed Bakay, student werktuigbouwkunde, en met Saviër Atya, student ruimtevaarttechniek en woordvoerder van Lunar Zebro.

Auteur: Frank de Veld

Wat een lopende robot kan betekenen
Het idee voor een robot die voortbeweegt met benen in plaats van wielen stamt al uit 2013 en vormt de basis voor de robot van het huidige Zebro-team. Saviër vertelt: “Onze inspiratie was de RHex-rover, een Amerikaans project dat al ruim twintig jaar loopt. Er bestaan ondertussen tientallen versies van dit concept en het Zebro-team heeft dit idee opgepakt en er een eigen draai aan gegeven.” Deze draai is swarming; het gebruik van een autonome groep van deze robots. “In deze periode hadden we nog geen focus op de Maan en was dit puur een onderzoek voor robotica en navigatie. Het is niet gebruikelijk om verkenningsrobots benen te geven in plaats van wielen. Dit idee van voortbewegen valt terug te leiden naar het gedrag van insecten, net als het verkennen in groepsverband. Voor deze beestjes werkt het ook uitstekend en het doel is om een les te trekken uit hun manier van verkennen.” Een bijkomend voordeel is dat een zwermrobot zichzelf los kan werken met deze benen wanneer hij vast komt te zitten. Dit komt goed uit, aangezien de robot in een verkenningsmissie geen hulp kan verwachten.

Lees het volledige artikel in het meinummer of bekijk hieronder de pdf.