Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Neutrino's

Afbeelding: Argonne National Laboratory.

NTvN 89-06

Het juninummer is uit!

Waarneming van geboorte sterrenstelselcluster in v

Rond het Spinnenwebstelsel bevindt zich een gebied van enkele megaparsec waarbinnen sterrenstelsels ontstaan en samenkomen om een soort intergalactische megastad te vormen. Credits: ESO/Di Mascolo et al.; HST: H. Ford.

Vorige Volgende

Artikel

Neutrino's

Gepubliceerd: 1 June 2021 13:27

Deze editie van het NTvN gaat over neutrino's. In november 1970 was de eerste waarneming van een neutrino in een bellenvat. Het neutrino raakt een proton (het hoekpunt van de L-vorm) en verandert in een muon (de lange dunne streep). De korte, licht gebogen streep (het korte gedeelte van de L-vorm) is het proton. Het derde gebogen spoor (het lange gedeelte van de L-vorm) is van een pi-meson dat is ontstaan door de botsing van het neutrino met het proton.

Neutrino’s: open vragen en nieuwe experimenten
Een aantal eigenschappen van neutrino’s is de laatste jaren vrij precies gemeten, maar er zijn nog steeds open vragen. Paul de Jong en Patrick Decowski behandelen vijf van deze vragen en de toekomstige experimenten die deze proberen te beantwoorden.

Neutrino’s en de grenzen van het standaardmodel
De unieke en deels onbekende eigenschappen van neutrino’s maakt ze geschikt om open vragen over de fundamenten van het standaardmodel en de geschiedenis van het vroege heelal te beantwoorden.

Kosmische neutrino’s: boodschappers van extreme gebeurtenissen
Detectoren diep in de zee en in het zuidpoolijs kijken in de duisternis naar sporen van neutrino’s uit de ruimte.

De vroegste neutrino’s
Het PTOLEMY-project probeert de jongste neutrino's, ontstaan vlak na de oerknal, te detecteren. De experimenten moeten meer inzicht geven in het piepjonge heelal. Het PTOLEMY-project is een van de onderzoeksvoorstellen die door NWO binnen de Nationale Wetenschapsagenda zijn gehonoreerd. Ook de NNV maakt onderdeel uit van het project doordat ze betrokken is bij de outreachactiviteiten.